Έτοιμος για εκτόξευση ο τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος Hellas-Sat 3


Έτοιμος για το ταξίδι του στο διάστημα, είναι ο νέος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος Hellas-Sat 3, ο οποίος αναμένεται να εκτοξευτεί απόψε ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας.

Η εκτόξευση του ελλαδοκυπριακού δορυφόρου -με έναν πύραυλο Ariane 5 ύψους 51 μέτρων- θα γίνει από κοινού με το νέο δορυφόρο του διεθνούς οργανισμού δορυφορικών επικοινωνιών Inmarsat.

Αν όλα πάνε καλά, μετά τους κατάλληλους ελιγμούς, ο δορυφόρος αναμένεται να τεθεί στην

τελική γεωστατική τροχιά του περίπου πέντε μέρες μετά την εκτόξευσή του, οπότε πλέον θα έχουν αναπτυχθεί οι τέσσερις κεραίες του (μία για τον Hellas-Sat 3 και τρεις για τον Inmarsat).

Ο κοινός δορυφόρος, που έχει το μέγεθος ενός μικρού λεωφορείου, κατασκευάσθηκε στη Γαλλία από τη γαλλo-ιταλική κοινοπραξία Thales Alenia Space, έχει αναμενόμενη διάρκεια ζωής 16,5 έτη και η τροχιακή θέση του θα είναι στις 39 μοίρες ανατολικά.

Ο νέος δορυφόρος, ο οποίος φέρει εξοπλισμό για δύο ξεχωριστές χρήσεις και έχει βάρος 5,8 τόνων, θα επιτρέψει την επέκταση των εργασιών της Hellas Sat με τους 47 αναμεταδότες του. Παράλληλα, θα δώσει νέες δυνατότητες στον οργανισμό Inmarsat για την παροχή κινητών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και πρόσβασης στο διαδίκτυο στους επιβάτες των αεροσκαφών που πετάνε πάνω από την περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η χρήση του Hellas Sat 3 θα επιτρέψει την αντικατάσταση του υφιστάμενου δορυφόρου Hellas Sat 2 που είχε εκτοξευθεί το 2003 από τις ΗΠΑ και τη βελτιωμένη εξυπηρέτηση των πελατών της εταιρείας σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

Ο έλεγχος του Hellas-Sat 3 θα γίνεται από το κέντρο της θυγατρικής της Hellas Sat στο Κορωπί.

Ο Hellas Sat 4

Θα ακολουθήσει ο δορυφόρος Hellas Sat 4, που αναμένεται να εκτοξευθεί πριν από το καλοκαίρι του 2018, σε συνεργασία με τον οργανισμό Τaqnia Space, την κρατική εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία είναι θυγατρική του King Abdulaziz City for Science and Technology (KACST). Κατασκευάζεται ήδη στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Denver των ΗΠΑ και θα ενισχύσει περαιτέρω τις δραστηριότητες της Hellas Sat στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αφρική, καθώς θα διαθέτει και εφεδρικές συχνότητες του Hellas Sat 3. Συνολικά, με τους δύο νέους δορυφόρους (Hellas Sat 3 και Hellas Sat 4), θα είναι διαθέσιμοι προς αξιοποίηση 74 αναμεταδότες Κu και 500 MHz φάσματος Ka στην ελληνική τροχιακή θέση. Σημειώνεται ότι μόλις πρόσφατα η Hellas Sat υπέγραψε άλλη μία συμφωνία με τη δορυφορική εταιρεία Global IP CAYMAN για τη λειτουργία του νέου δορυφόρου GISAT-1 από τις εγκαταστάσεις της στο Κορωπί και στην Κύπρο. Μετά την εκτόξευση και του GISAT-1 εντός του 2019, η τεχνική ομάδα της Hellas Sat θα λειτουργεί από τις εγκαταστάσεις της τρεις νέους δορυφόρους, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τη στρατηγική θέση της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα