Εθνική Τράπεζα: Εξετάζει την έκδοση 3ετούς καλυμμένου ομολόγου


Να δώσει εντολή για την έκδοση ενός τριετούς καλυμμένου ομολόγου, αξίας 300 έως 500 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται η Εθνική Τράπεζα στην πρώτη πώληση ομολόγου ελληνικής τράπεζας από το 2014, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η αγορά αναμένει την έκδοση ενός ομολόγου από ελληνική τράπεζα

από όταν η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια τον περασμένο Ιούλιο. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο τραπεζικός κλάδος της χώρας πασχίζει να απεξαρτηθεί από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) από τον οποίο εξαρτάται από το 2015.

Μια πώληση καλυμμένου ομολόγου -η πιο ασφαλής και πιο φθηνή μορφή τραπεζικού χρέους- θα ήταν μια λογική επιλογή ώστε να ανακτήσει η εκδότρια τράπεζα την πρόσβαση στις αγορές και να ομαλοποιήσει το προφίλ χρηματοδότησής της.

Οι ομολογιούχοι θα ένιωθαν πιο άνετα με αυτή την επιλογή, ιδιαίτερα αφότου είχαν κληθεί να ανταλλάξουν τους τίτλους χρέους υψηλής αλλά και μειωμένης εξασφάλισης που κατείχαν με μετοχές προκειμένου να βοηθήσουν να κλείσει το συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 14,4 δισ. ευρώ των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών το 2015.

Η Εθνική επιβεβαίωσε στο Reuters ότι εξετάζει την έκδοση καλυμμένου ομολόγου, αλλά δεν έχει ακόμα αναθέσει τη διαδικασία σε τράπεζες-αναδόχους. Τραπεζίτες είχαν αναφέρει στο Reuters τον Ιούλιο ότι ενδιαφέρον για ελληνικούς τραπεζικούς τίτλους εντοπίζεται κυρίως μεταξύ hedge funds, αλλά πρόσθεσαν ότι η εμπιστοσύνη προς τον κλάδο βελτιώνεται.

Το Reuters σημειώνει ότι αν η συμφωνία ολοκληρωθεί, η έκδοση θα έχει τη χαμηλότερη αξιολόγηση στον κόσμο των ευρωπαϊκών καλυμμένων ομολόγων. Ο Michael Spies, αναλυτής της Citigroup για τα καλυμμένα ομόλογα, προέβλεψε νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως ένα ελληνικό 5ετές καλυμμένο ομόλογο θα είχε απόδοση κοντά στο 3,75%, περίπου 160 μονάδες βάσης πάνω από το τουρκικό καλυμμένο ομόλογο με την υψηλότερη απόδοση.

Keywords
Τυχαία Θέματα