Επιμένουν σε μέτρα οι θεσμοί


Δεν πείθονται από την πρόταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου οι θεσμοί. Τελικά η κατάσταση στο Eurogroup δεν είναι και πολύ ευχάριστη για την ελληνική πλευρά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές πιέζουν για την νομοθέτηση προληπτικών μέτρων καθώς οι ελληνικές προτάσεις δεν επαρκούν για να έχουμε αίσιο τέλος με την αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα νομοθετήσει εκ των προτέρων μέτρα ούτε ως το 2018, ούτε για τη συνέχεια, ενώ οι δανειστές, με την αιτιολογία του ΔΝΤ κάνουν λόγο για δημοσιονομικό "κενό"

το 2018 και ζητούν "εμπροσθοβαρή" κόφτη που θα θεσπίζει από τώρα τα μέτρα.

Τι δήλωναν προσερχόμενοι οι υπουργοί

Καμία εξέλιξη στο θέμα της Ελλάδας δεν αναμένει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όπως δήλωσε προσερχόμενος στο κτήριο που θα πραγματοποιηθεί η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα χρειάζεται να προχωρήσει στα όσα έχουμε συμφωνήσει και να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Σημειώνεται πως στις 16:00 είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Σόιμπλε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα του ΔΝΤ.

Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Ντομπρόβσκις, είπε πως οικονομική κατάσταση στη χώρα βελτιώνεται σταδιακά. «Η οικονομία πέρυσι πήγε ελαφρά καλύτερα απ’ όσο περιμέναμε προηγουμένως και η χώρα υπεραπέδωσε σημαντικά έναντι των δημοσιονομικών στόχων, ενώ θα πιάσει τους στόχους της φετινής χρονιάς»,εκτίμησε.

Όσο για τα της αξιολόγησης, είπε πως είναι απαραίτητο να τελειώσει η δουλειά για τα εκκρεμή μέτρα του 2018, αλλά αυτό μπορεί να γίνει αλλά χρειάζεται προσπάθεια και από τις δυο πλευρές.

Όπως επεσήμανε, «θα συζητήσουμε ποια πρέπει να είναι η δημοσιονομική τροχιά μετά το 2018 και ποια πιθανά προληπτικά μέτρα ή μηχανισμός θα πρέπει να προβλεφθεί για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».

«Δουλεύουμε σε κλίμα που προβλέπει να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και να δούμε ποια μέτρα θα εξασφαλίσουν τη συμμετοχή του Ταμείου», κατέληξε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η συνέχιση της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα και η άμεση επανεκκίνηση της διαδικασίας αξιολόγησης είναι "κοινό συμφέρον".

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι συζήτησε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο για την τρέχουσα κατάσταση του ελληνικού προγράμματος.

«Γνωρίζετε τα δύσκολα ζητήματα», είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι το Eurogroup αναμένει να ακούσει από τον Έλληνα υπουργό και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς πώς θα προχωρήσει η όλη διαδικασία. Υπάρχει κοινό συμφέρον για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας να προχωρήσουμε γι' αυτό είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε τα επόμενα βήματα, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.



Σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι μίλησε με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τον διαβεβαίωσε για την πρόθεση του Ταμείου να συμμετάσχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως οι όροι που θέτει το ΔΝΤ είναι πολύ σαφείς: αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, αξιόπιστη δημοσιονομική πορεία και αξιόπιστη βιωσιμότητα του χρέους.

Καταλήγοντας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν έχουν επιστρέψει ακόμα οι θεσμοί για συζητήσεις στην Αθήνα και ότι η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα