Ανατροπές... και εκπλήξεις στο δρόμο προς τον ανασχηματισμό


Της Βούλας Μαλαίνου

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αναδεικνύεται ώρα με την ώρα η υπόθεση του ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Οι ανατροπές δίνουν και παίρνουν. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του pagenews.gr, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές, καθώς ακόμα και ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος μέχρι πρότινος θεωρείτο ότι κοίταζε προς την πόρτα του Μαξίμου, τελικά μένει στο σχήμα, απλώς αλλάζει υπουργείο.

Την ίδια ώρα, όπως λένε οι τελευταίες

πληροφορίες του pagenews.gr, αν και τα τηλέφωνα έχουν πάρει "φωτιά", ωστόσο ο πρωθυπουργός φέρεται να γράφει και να σβήνει ονόματα υπουργών στο "τεφτέρι" του, καθώς οι αρχικές του προθέσεις βρίσκουν αντιστάσεις από δυσαρεστημένους Συριζαίους, οι οποίοι σηκώνουν "αντάρτικο". Εκτός κυβέρνησης μένει οριστικά ο Νίκος Φίλης, ο οποίος ήταν και ο λόγος που καθυστέρησε η ανακοίνωση του ανασχηματισμού, καθώς δεν δεχόταν καμιά από τις προτάσεις Τσίπρα. Το υπουργείο Πολιτισμού αναλαμβάνει η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου.

Οι πληροφορίες μέχρι αυτή την ώρα είναι πολλές, στο Μαξίμου υπάρχει έντονη κινητικότητα. Η έκπληξη για την μη αποχώρηση του κ. Σκουρλέτη, αν πράγματι επιβεβαιωθεί, θα είναι μεγάλη, αν φανταστεί κανείς ότι την απομάκρυνσή του ουσιαστικά την έχει υποδείξει και η τρόικα, λόγω του "βέτο" του υπουργού στις αποκρατικοποιήσεις. Χθες, μάλιστα ο ίδιος προχώρησε και σε δύο ακόμη «χτυπήματα»: Πρώτον, για ακόμη μία φορά "μπλόκαρε" επένδυση στις Σκουριές και δεύτερον, επανέλαβε πως είναι κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Σας θυμίζουμε απλά πως η εμμονή του κ. Σκουρλέτη με το «όχι» στις αποκρατικοποιήσεις έχει «στοιχίσει» στην επικείμενη συμφωνία με τους Αζέρους της Socar για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, η οποία «αιώνες» σέρνεται, αλλά ποτέ δεν υπογράφεται. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας, κατόπιν και ευρωπαϊκού «δαχτύλου» όρισε τη δική του διαπραγματευτική ομάδα, απομακρύνοντας τον υπουργό από τις διαβουλεύσεις.

Πληροφορίες του pagenews.gr λένε ότι ο κ. Τσίπρας ήταν στα πρόθυρα… να πατήσει το κουμπί των ανατροπών δύο φορές μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, ωστόσο οι εξελίξεις ως προς το «μοίρασμα» της τηλεοπτικής ήττας «τρέναραν» τη βούλησή του. Ήταν αναμενόμενο πως ο πρωθυπουργός θα περίμενε να… κόψει αντιδράσεις από την χθεσινή συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή για την νέα, «κουτσή» τροπολογία του Νίκου Παππά, ώστε να κινηθεί καταλλήλως. "Βούληση του πρωθυπουργού είναι να γίνει ο ανασχηματισμός την Παρασκευή. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος", τόνιζαν στο pagenews.gr κυβερνητικές πηγές.

Την ίδια ώρα δε το «σήμα» για ανασχηματισμό εδώ και τώρα φέρονται να το δίνουν και οι εταίροι, οι οποίοι πέρα του ότι τονίζουν στην κυβέρνηση «να τελειώνει πια με το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, ώστε να δοθεί βαρύτητα στην αξιολόγηση», έχουν κιόλας αφήσει πολλάκις αιχμές κατά συγκεκριμένων υπουργών, μιλώντας για απειθαρχία ως προς το δημοσιονομικό πρόγραμμα και για κωλυσιεργία ως προς τις μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές, ο Νίκος Παππάς αποτελεί μεγάλο "πονοκέφαλο". Ο υπουργός έχει βρεθεί στο "στόχαστρο" όχι μόνο της Βουλής, αλλά και των Συριζαίων, πολλοί από τους οποίους έσπευσαν αμέσως να πάρουν αποστάσεις από τους χειρισμούς του όσον αφορά στο "καυτό" ζήτημα των καναλιών, προειδοποιώντας ότι η "μάχη" αυτή θα γυρίσει μπούμερανγκ στον ίδιο και στην κυβέρνηση. Ο κ. Παππάς, ωστόσο, απολαμβάνει τη στήριξη του πρωθυπουργού, παρά το αδιέξοδο στο οποίο έχει φέρει το Μαξίμου. Μόνο έτσι εξηγούνται οι πληροφορίες που θέλουν τον νυν υπουργό Επικρατείας να μετατίθεται στο νεοσύστατο Ψηφιακής Πολιτικής με αρμοδιότητες στα media, που σημαίνει πως στην διακριτική ευχέρεια του κ. Παππά θα τίθενται ζητήματα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και του ΕΣΡ.

Το πού θα πάει ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι ακόμη μία δύσκολη εξίσωση, καθώς το ασφαλιστικό έχει προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης. Η εικόνα δε χιλιάδες συνταξιούχοι να καίνε στους δρόμους της Αθήνας τις επιστολές του υπουργού Εργασίας, στις οποίες ο ίδιος λέει πως δεν έχουν κοπεί οι επικουρικές, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, δεν τιμά σίγουρα την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα πάντως με τις νεότερες πληροφορίες ο κ. Κατρούγκαλος ενδέχεται να μεταφερθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στους υπουργούς, οι οποίοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους συγκαταλέγονται οι κκ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης στο υπουργείο Οικονομικών, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Ανδρέας Ξανθός στο υπουργείο Υγείας, ο Πάνος Καμμένος στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης και ο Νίκος Κοτζιάς στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στο μεταξύ, πληροφορίες θέλουν τώρα την κυρία Όλγα Γεροβασίλη να αναβαθμίζεται στο υπουργείο Εσωτερικών ή Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ για κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει σχεδόν "κλειδώσει" ο κ. Τζανακόπουλος, από το νέο αίμα, της γενιάς των 40άρηδων. Αναβαθμίζεται και ο κ. Χαρίτσης.

Για το υπουργείο Επικρατείας προορίζεται ο κ. Βερναρδάκης, για το Ενέργειας ο Σωκράτης Φάμελλος, ακούγεται και ο Πιτσιόρλας και για το Δικαιοσύνης ή ο κ. Κατρούγκαλος ή ο κ. Κουβέλης.

Στο υπουργείο Ναυτιλίας ενδέχεται να πάει ο κ. Κουρουμπλής.

Σημειώνεται ότι την πόρτα του Μαξίμου κοιτάζουν και οι υπουργοί Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Δύσκολα θα παραμείνει στο σχήμα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Στα... λεγόμενα νευρολογικά πόστα θα εισέλθουν εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ το νέο αίμα, τη γεννιά των 40άρηδων, θα στελεχώσουν, μεταξύ άλλων, οι κκ. Τζανακόπουλος, Αχλιάτσος και Λιάκος.

Ανασυστάσεις και μετονομασίες υπουργείων

Με τα δύο επίμαχα Προεδρικά Διατάγματα μετονομάζονται και ανασυνιστώνται συνολικά 6 υπουργεία. Συγκεκριμένα:

Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σπάει στα δύο. Ένα υπουργείο θα ονομάζεται υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στο ανασυνιστώμενο υπουργείο μεταφέρεται η εποπτεία των φορέων που υπάγονταν στο προ του 2015 υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται, ότι με το Προεδρικό Διάταγμα 24/2015 το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Μακεδονίας και Θράκης και είχε μετονομαστεί σε υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Την ίδια στιγμή δημιουργείται και ένα ακόμη υπουργείο ξεχωριστά, το υπουργείο Εσωτερικών.

Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετονομάζεται σε υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής. Ακόμη, στο νέο υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής συνιστάται γενική γραμματεία Μεταφορών, στην οποία μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού, η γενική διεύθυνση Μεταφορών και η γενική διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας του πρώην υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και η εποπτεία φορέων που ασκούν έργο μεταφορών και υπάγονταν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Keywords
αλέξης τσίπρας, υπουργειο δικαιοσυνης, τσιπρας, τροικα, δεη, δεσφα, ψηφοφορία, βουλη, νέα, media, σημαίνει, τίθενται, ΕΣΡ, αθηνα, δραγασάκης, καμμενος, υπουργοι, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, ανασχηματισμος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αξιολογηση, δραγασάκης, αλέξης τσίπρας, κουβελης, ηθοποιος, λυδια, ονοματα, προγραμμα, σωκρατης, υπουργειο οικονομικων, υπουργειο πολιτισμου, ωρα, αιμα, απλα, ασφαλιστικο, γινει, δεσφα, διευθυνση, δικη, δοθει, δριτσας, υπαρχει, εβδομαδα, εμμονη, εσωτερικων, ιδια, ιδιο, υποθεση, θοδωρης, εικονα, κυβερνηση, κυρια, λυδια κονιορδου, μαξιμου, ομαδα, ολγα, ουσιαστικα, πορτα, σιγουρα, συγκεκριμενα, συζητηση, τίθενται, υπουργειο υγειας, υπουργειο εξωτερικων, φαμελλος, φορα, ψηφοφορία, ευχερεια, υπουργειο, media, μια φορα, οργη, πηγες, πληροφοριες, σημαίνει, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα