Ελληνικά Tαξί: Πιο κοντά στην Ουγκάντα!


Δεν χρειάζεται να είσαι δημοσιογράφος, απλά παρατηρητικός, κοσμογυρισμένος για να διαπιστώσεις ότι στην χώρα μας και στον τομέα των δημόσιων μέσων μεταφοράς είμαστε πιο κοντά στην Ουγκάντα, παρά στην Ευρώπη.

Απλά, μπορείς να επισκεφθείς μια πιάτσα ταξί για να διαπιστώσεις ότι ο στόλος των συγκεκριμένων οχημάτων γερνάει με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Όχι λόγω – μόνο – της κρίσης, αλλά, και επειδή το «σιγοντάρει» η σημερινή κυβέρνηση.

Σαφώς, και με την εμφάνιση

της οικονομικής κρίσης ήταν αναμενόμενο να σημειωθεί κάμψη στην αντικατάσταση των παλαιών ταξί , κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η μέση ηλικία των ταξί να αυξηθεί στα 10 έτη (με το 61,5% των ταξί να είναι άνω της δεκαετίας, τεχνολογίας Euro 3 ή παλαιότερης).

Όμως, δεν φταίει μόνο η κρίση, όταν διαβάζεις ότι έχει τεθεί αίτημα από την ηγεσία των ταξιτζήδων για παράταση των ισχυόντων ορίων απόσυρσης από τα 15 στα 22 χρόνια. Ναι, καλά διαβάσατε, οι ιδιοκτήτες ταξί - που πλέον τα έχουν δώσει προς ενοικίαση σε εταιρείες ταξί – προτείνουν τα δημόσια οχήματα ( με τα οποία μεταφέρονται κάθε χρόνο εκατομμύρια επιβάτες , μεταξύ αυτών και τουρίστες), να κυκλοφορούν έως το 22ο έτος της ηλικίας τους!

Μία παράταση απόσυρσης 7 χρόνων όμως αναμένεται να έχει ουσιαστικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων των αστικών περιοχών σύμφωνα με τις ιατρικές μελέτες των τελευταίων χρόνων.

Και μάλιστα σε μια χώρα που ο τουρισμός, και οι τουρίστες με το πρώτο μέσο που έρχονται σε επαφή είναι τα ταξί. Αυτά, που θα πρέπει, λοιπόν, να καθρεπτίζουν τη σύγχρονη εικόνα – ως προέκταση του τουρισμού μας – και να αποτελούν υπόδειγμα καθαριότητας, αντιθέτως, δυσφημίζουν την χώρα μας με την παλαιότητα των οχημάτων μαζί με όλα τα άλλα κρούσματα παραβατικότητας που παρουσιάζονται κατά διαστήματα.

Όπως αναφέρει ο ΣΕΑΑ, τα ταξί που κυκλοφορούν καθημερινά στους δρόμους της επιβαρυμένης κυκλοφοριακά Αθήνας ρυπαίνουν με τις εκπομπές τους σε πολύ μεγάλο βαθμό το περιβάλλον. Επίσης, τα ταξί συμμετέχουν σχεδόν κατά 50% στην κυκλοφοριακή επιβάρυνση της πόλης, καθώς εισέρχονται επανειλημμένα και παραμένουν στο κέντρο της Αθήνας, για την αναζήτηση πελατών.

Σαφώς, πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό θέμα που δεν έχει σχέση μόνο με την ρύπανση. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον πολιτισμό της χώρα μας, τον τουριστικό «ιστό», την ασφάλεια των επιβατών και τον ήδη επιβαρυμένο δείκτη των τροχαίων δυστυχημάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα