Συνετρίβη στο Σαραντάπορο στρατιωτικό ελικόπτερο - 4 νεκροί και 1 επιζήσασα


Στην περιοχή του Σαραντάπορου εντόπισαν τα εναέρια μέσα το ελικόπτερο τύπου «Χιούι» της Αεροπορίας Στρατού, το στίγμα του οποίου είχε χαθεί πάνω από την Ελασσόνα.

Οι δυνάμεις έρευνας και διάσωσης έχουν εντοπίσει ζωντανή μία γυναίκα αξιωματικό, η οποία μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένη στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις επιβαίνοντες είναι νεκροί.

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ Λάρισας η αξιωματικός που

εντοπίστηκε ζωντανή είναι πολυτραυματίας και μεταφέρθηκε με στρατιωτικό ελικόπτερο στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Η αξιωματικός ήταν μέλος του πληρώματος και είχε την ειδικότητα του Μηχανοσυνθέτη.

Νεκροί είναι ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου, ο ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας και ο υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής. Εκτός κινδύνου είναι η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα η οποία ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια του στρατιωτικού ελικοπτέρου και μεταφέρεται στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.


Εκτός κινδύνου η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα

Το ελικόπτερο εντοπίστηκε -σύμφωνα με το onlarissa.gr- στα όρια μεταξύ των νομών Λάρισας και Κοζάνης και πολύ κοντά στην Εθνική οδό. Αναφέρεται ότι το ελικόπτερο έπεσε πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελικόπτερο θα εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων για την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα.

Υπενθυμίζεται ότι το ελικόπτερο, με πέντε επιβαίνοντες -οι δύο χειριστές, ο ιπτάμενος μηχανικός, αλλά και δύο άτομα πλήρωμα (μεταξύ των οποίων ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς Ιωάννης Τζανιδάκης)- εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη. Το στίγμα του ελικοπτέρου χάθηκε στις 7.50 το πρωί της Τετάρτης από τα ραντάρ στην περιοχή της Ελασσόνας, ενώ εκτελούσε πτήση από το Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας προς την Λάρισα με τρεις επιβαίνοντες. Από εκεί επιβιβάστηκαν άλλα δύο άτομα και το ελικόπτερο απογειώθηκε με προορισμό την Κοζάνη και λίγο αργότερα χάθηκε το σήμα του.

Στην επιχείρηση μετέχουν ένα Super Puma κι ακόμη ένα ελικόπτερο τύπου Agusta Bell της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά κι ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου CL-415.

Ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος, ενώ η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος.

Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος.

Αυτός ήταν ο Ιωάννης Τζανιδάκης

Όπως έγινε γνωστό, ανάμεσα στους νεκρούς του μοιραίου Χιούι ήταν ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης.

Όπως αναφέρει το flashnews.gr ο υποστράτηγος κατάγονταν από την Αρχαία Ελεύθερνα του Ρεθύνου.Μόλις πρόσφατα. τον περασμένο Μάρτιο, στις κρίσεις των αξιωματικών, είχε προαχθεί σε υποστράτηγο ο Ιωάννης Τζανιδάκης και τοποθετήθηκε Υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 πρωινές ώρες, ελικόπτερο του ΣΞ τ. UH-1H, με πέντε (5) επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Αναλήφθηκε άμεσα επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.

Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις (4) σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή. Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος. Η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος.

Προηγούμενη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ ανέφερε τα εξής: «Το ελικόπτερο του Στρατού Ξηρας τύπου UH-1H (Χιούι) εντοπίστηκε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας. Μέσα διάσωσης βρίσκονται στην περιοχή. Εξελίξεις γνωστοποιηθούν με νεότερο».

Η πρώτη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού η οποία εκδόθηκε στις 10:16 ανέφερε: «Ενημερώνουμε ότι, τις πρωινές ώρες (07:50) της 19 Απριλίου 2017, υπάρχει απώλεια ίχνους και επικοινωνιών με ελικόπτερο UH-1H, με 5 επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη. Έχουν αναληφθεί όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες. Εξελίξεις γνωστοποιηθούν».

Η επίσημη ενημέρωση για τη συντριβή του Χιούι και το θάνατο των τεσσάρων αξιωματικών από τον εκπρόσωπο του ΓΕΕΘΑ πλοίαρχο Βασίλη Μπελετσιώτη:


Το σημείο της συντριβής

Οι πρώτες εικόνες από το σημείο της συντριβής

​

Keywords
Τυχαία Θέματα