ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 1% το 2017


Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα ξεπεράσει το 1% στις αρχές του επόμενου έτους, αναρριχόμενος σε υψηλό από το 2013, ενώ η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα ανεβάσει ταχύτητα, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

"Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της παγκόσμιας δραστηριότητας δείχνουν ενίσχυση της ανάπτυξης, παρότι οι ρυθμοί θα παραμείνουν κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα", σημειώνει χαρακτηριστικά η ΕΚΤ για να προσθέσει "Συνολικά, η ανάπτυξη

φαίνεται πως θα επιταχυνθεί στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ενώ έχει κορυφωθεί στις αναδυόμενες οικονομίες".

Παρόλα αυτά, οι παγκόσμιες προοπτικές παραμένουν επισκιασμένες από την αντίστροφη επίδραση των χαμηλών τιμών πρώτων υλών στους εξαγωγείς εμπορευμάτων, την επανεξισορρόπηση της κινεζικής οικονομίας και την πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ, σημειώνει στην ίδια έκθεση η ΕΚΤ.

Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, θα συνεχίσουμε να διενεργούμε μηνιαίες αγορές ύψους 80 δισεκ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (asset purchase programme - APP) μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2017. Από τον Απρίλιο του 2017 προβλέπεται ότι το ύψος των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων θα διαμορφωθεί σε 60 δισεκ. ευρώ μηνιαίως μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.

Εάν, στο μεταξύ, οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα