Εκκενώθηκε το Ελληνικό από τους πρόσφυγες

07:45 2/6/2017 - Πηγή: Pagenews

Ολοκληρώθηκε η επιβίβαση προσφύγων και μεταναστών από την αίθουσα αφίξεων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Συγκεκριμένα 168 άτομα έχουν επιβιβαστεί σε τέσσερα πούλμαν του ΔΟΜ προκειμένου να μεταφερθούν στη Θήβα και δύο αστικά λεωφορεία με κατεύθυνση το τμήμα αλλοδαπών για εξακρίβωση στοιχείων.

Μάλιστα, λίγο πριν τις 12:30 το μεσημέρι ξεκίνησαν από το Ελληνικό, τα πρώτα τρία πούλμαν με οικογένειες προσφύγων και μεταναστών με κατεύθυνση τη δομή φιλοξενίας της Θήβας. Στα πούλμαν έχουν επιβιβαστεί

σύμφωνα με πληροφορίες, 84 άτομα.

Σε λίγη ώρα αναμένεται να αναχωρήσουν περισσότερα πούλμαν με τον ίδιο προορισμό. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η επιβίβαση για αναχώρηση από το Ελληνικό των προσφύγων από το γήπεδο του χόκεϊ. Σύμφωνα με παρατηρητές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, χωρίς εντάσεις.

Στο χώρο βρέθηκε και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στη Θήβα. Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη επικοινωνίας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ρεμπέκα Μάρει ανέφερε ότι η Οργάνωση προσέφερε τον τελευταίο χρόνο υποστήριξη στους πρόσφυγες σε θέματα ψυχικής και αναπαραγωγικής υγείας και «αυτή η διαδικασία εκκένωσης δεν μας βοηθάει να έχουμε συνέχεια στην περίθαλψη που προσφέρουμε. Ελπίζουμε αυτή η συνέχεια να υπάρξει».

Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας στο σημείο

Στον καταυλισμό του Ελληνικού βρίσκονται από νωρίς τα ξημερώματα ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να εκκενώσουν τον χώρο του πρώην αεροδρομίου από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που διαμένουν σε αυτόν τους τελευταίους μήνες.

Στο σημείο βρίσκονται από τις 4:40 τα ξημερώματα περίπου 150 αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες, ανάμεσα στους οποίους και γυναίκες. Η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού ξεκίνησε στις 6:00 το πρωί, με τους αστυνομικούς να τοποθετούν κορδέλες στην κεντρική είσοδο του παλιού αεροδρομίου και να απομακρύνουν τους δημοσιογράφους από τον χώρο.

Δυνάμεις της αστυνομίας έχουν παραταχθεί έξω από τις τρεις δομές, ενώ έχουν αποκλείσει και την είσοδο στο χώρο. Εννέα πούλμαν, μισθωμένα από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και αστικά λεωφορεία θα μεταφέρουν τους πρόσφυγες με την επιβίβαση των προσφύγων να έχει ξεκινήσει γύρω στις 8:30 το πρωί.

Η επιχείρηση εξελισσόταν ομαλά από το πρωί με τη παρουσία εκπροσώπων του ΔΟΜ και παρατηρητών της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ενώ ήδη από χθες βράδυ μοιράστηκαν στους πρόσφυγες ειδικές συσκευασίες για να μαζέψουν τα πράγματά τους.

Νωρίτερα, πληροφορίες της αστυνομίας ανέφεραν ότι οι οικογένειες που διαμένουν στα γήπεδα χόκεϊ και μπέιζμπολ και στην αίθουσα αφίξεων του παλαιού αεροδρομίου (υπολογίζονται σε περίπου 500 άτομα) και θα μεταφερθούν στη νέα δομή φιλοξενίας στη Θήβα (πρώην Κλωστήριο Σακίρογλου), ενώ τα μεμονωμένα άτομα (περίπου 150) θα μοιραστούν σε διάφορες δομές (Θήβα, Δερβένι, Οινόφυτα) αφού πρώτα μεταφερθούν για εξακρίβωση στοιχείων στο τμήμα αλλοδαπών. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από τους μεμονωμένους πρόσφυγες περίπου 60 θα μεταφερθούν στη Θήβα, 50 στα Οινόφυτα και 50 στο Δερβένι.

Η εκκένωση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και η μετεγκατάσταση των μεταναστών στις δομές της Θήβας ξεκίνησε στις 23 Μαΐου, όταν κλιμάκια των συναρμόδιων υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη μετέβησαν στην παλιά αίθουσα αφίξεων του πρώην αεροδρομίου όπου και ενημέρωσαν τις ΜΚΟ και τους περίπου 700 μετανάστες που φιλοξενούνταν για την εκκένωση του χώρου.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι αρκετοί από τους μετανάστες που διαμένουν στον καταυλισμό του Ελληνικού στο παρελθόν έχουν αντιδράσει έντονα στο ενδεχόμενο μίας μετακίνησης τους με ορισμένους να απειλούν ακόμα και να αυτοπυρποληθούν.

Ένταση ανάμεσα σε δημοσιογράφους και αστυνομικούς

Ένταση επικράτησε για περίπου μία ώρα ανάμεσα σε δημοσιογράφους και αστυνομικούς στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Όλα ξεκίνησαν όταν οι δυνάμεις της αστυνομίας απαγόρευσαν στου εκπροσώπους του Τύπου να πλησιάσουν τη δομή, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού στον οποίο διαμένουν τους τελευταίους μήνες πρόσφυγες και μετανάστες.

Keywords
Τυχαία Θέματα