ΕΑΠ: Είκοσι χρόνια εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην Ελλάδα


Τα 20 χρόνια λειτουργίας του συμπληρώνει φέτος το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το πρώτο και μοναδικό έως και σήμερα δημόσιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Ελλάδα που είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών.

Ένα εγχείρημα που ακόμα και σήμερα αποτελεί ό,τι πιο πρωτοποριακό έχει υπάρξει στον συγκεκριμένο τομέα και το οποίο ξεκίνησε το 1997 έτσι

ώστε να παρέχει τη δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, κάθε ηλικίας, να αποκτήσουν εξ αποστάσεως τίτλους ΑΕΙ και προσφέρει ανοιχτή εκπαίδευση σε όλους.

Το ΕΑΠ προσφέρει ένα εκτενές πρόγραμμα σπουδών που υποστηρίζεται από ικανό επιστημονικό δυναμικό και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεματικών αντικειμένων

Η άνοδος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Ο χώρος της εκπαίδευσης έχει βιώσει σημαντικές ανακατατάξεις την τελευταία δεκαετία. Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις έχει αλλάξει τις ανάγκες της αγοράς και τον τρόπο λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα αυτής της εξέλιξης είναι η ραγδαία άνοδος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, χάρη στα πολλαπλά πλεονεκτήματα και οφέλη που προσφέρει στους φοιτητές.

Η τεχνολογία έχει καταργήσει την ανάγκη φυσικής παρουσίας στις αίθουσες διδασκαλίας των πανεπιστημίων. Συνεπώς, το ωράριο εργασίας και η γεωγραφική απόσταση του τόπου διαμονής παύουν να αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες, καθώς για τους φοιτητές που επιλέγουν τις εξ αποστάσεως σπουδές η κατοικία ή οποιοσδήποτε άλλος χώρος επιθυμεί ο φοιτητής μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται ως κύριος χώρος μάθησης.

Σε μία αγορά υψηλής ανεργίας η δυνατότητα φοίτησης και απόκτησης προ/μεταπτυχιακών τίτλων από ένα έγκριτο πανεπιστήμιο, από όπου κι αν βρίσκεται ο φοιτητής και ακολουθώντας το δικό του χρονοδιάγραμμα, αποτελεί ισχυρό εργαλείο. Ένα εργαλείο στο οποίο στρέφονται ολοένα και περισσότεροι ενδιαφερόμενοι ανεξάρτητα από ηλικία ή ειδίκευση, ως μέσο ισχυροποίησης της επαγγελματικής τους προοπτικής και ανέλιξης.

Η φοίτηση στο ΕΑΠ

Στο ΕΑΠ λειτουργούν Σχολές Ανθρωπιστικών Σπουδών, Κοινωνικών Επιστημών, Θετικών Επιστημών & Τεχνολογίας και Εφαρμοσμένων Τεχνών, οι οποίες προσφέρουν προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς τίτλους ΑΕΙ σε σπουδαστές. Το θεματικό αντικείμενο είναι διευρυμένο, καλύπτοντας πολλαπλές επαγγελματικές κατευθύνσεις και ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα, όπως ΜΒΑ, Πληροφορική, Δημοσιογραφία, Αθλητικές Σπουδές, κά.

Στο πλαίσιο της διαρκούς ανανέωσης, το ΕΑΠ εμπλουτίζει συνεχώς τα προγράμματα σπουδών με νέους τίτλους προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες των φοιτητών και της αγοράς εργασίας.

Δεν υπάρχουν εισαγωγικές εξετάσεις, ενώ και το παλαιότερο σύστημα της κλήρωσης έχει καταργηθεί. Επί της ουσίας, το ΕΑΠ αποτελεί ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα ανοικτής πρόσβασης στην εκπαίδευση για όλους.

Όπως και κατά τη δημιουργία του πριν από δύο δεκαετίες, έτσι και σήμερα το ΕΑΠ παραμένει πρωτοπόρο στα προγράμματα σπουδών που προσφέρει, τα οποία διαμορφώνονται από ακαδημαϊκές επιτροπές υψηλού κύρους, και τις τεχνολογίες που εφαρμόζει.

Προσφέρει σημαντικές οικονομικές διευκολύνσεις, υποτροφίες και ευελιξία προκειμένου η εκπαίδευση να παραμένει προσιτή σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Υποβολή αιτήσεων φοίτησης στο ΕΑΠ

Το ΕΑΠ περιοδικά ανακοινώνει προσκλήσεις υποβολής αιτήσεων για προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα. Πάντα Ανοικτό και ευέλικτο στις προκλήσεις των καιρών, για πρώτη φορά στα είκοσι χρόνια λειτουργίας του, να προσφέρει τη δυνατότητα σε όσους θα ήθελαν να φοιτήσουν τον Οκτώβριο του 2017 στα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες, Πληροφορική Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Ειδίκευσης Master in Business Administration» (ΜΒΑ), Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων, Διοίκηση Μονάδων Υγείας Τραπεζική, Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων, Διαχείριση και Τεχνολογία Ποιότητας, Σεισμική Μηχανική και Αντισεισμικές Κατασκευές, Διαχείριση Τεχνικών Έργων, Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός, Διαχείριση Αποβλήτων, Προχωρημένες Σπουδές στη Φυσική, Περιβαλλοντική Κατάλυση για Αντιρύπανση και Παραγωγή Καθαρής Ενέργειας, Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Φυσικών Επιστημών, Μεταπτυχιακές Σπουδές στα Μαθηματικά, Συστήματα Κινητού και Διάχυτου Υπολογισμού, Γραφικές Τέχνες – Πολυμέσα, Σχεδιασμός Φωτισμού, Ακουστικός Σχεδιασμός και Ψηφιακός Ήχος, Διδακτική της Αγγλικής ως Ξένης/Διεθνούς Γλώσσας, Διδακτική της Γερμανικής ως Ξένης Γλώσσας, Διδακτικής της Γαλλικής ως Ξένης Γλώσσας, Επιστήμες της Αγωγής, Εκπαίδευση Ενηλίκων Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία.

Οι αιτήσεις από ενδιαφερόμενους υποβάλλονται ηλεκτρονικά, με προθεσμία τις 2 Αυγούστου, ώρα 15:00. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μεταπτυχιακά προγράμματα που δέχονται αιτήσεις είναι διαθέσιμες στο σύνδεσμο www.eap.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα