Δύο γυναίκες στο τιμόνι της Μ. Βρετανίας

17:00 9/6/2017 - Πηγή: Pagenews

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι θα σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση με τη βοήθεια των ενωτικών της Βόρειας Ιρλανδίας για να παράσχει πολιτική βεβαιότητα και να οδηγήσει τη Βρετανία σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να εξασφαλίσει την επιτυχία μιας συμφωνίας για το Brexit.

Η Μέι ζήτησε σήμερα από τη βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ την άδεια για να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση αφού το Συντηρητικό Κόμμα της έχασε στις

εκλογές την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του μερικές ημέρες πριν από την ημερομηνία που επρόκειτο να αρχίσουν οι συνομιλίες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Έξω από την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ, η Μέι δήλωσε πως μπορεί να βασιστεί στο κοινοβούλιο στην υποστήριξη των «φίλων» της του βορειοϊρλανδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), αφού οι κυβερνώντες Συντηρητικοί απέτυχαν να κερδίσουν την πλειοψηφία.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με τους φίλους και συμμάχους μας ιδιαίτερα του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος», δήλωσε. «Τα κόμματά μας έχουν μια ισχυρή σχέση στη διάρκεια πολλών ετών και αυτό με πείθει ότι θα μπορέσουμε να εργαστούμε μαζί προς το συμφέρον ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου».

Έτσι η Τερέζα Μέι απέρριψε με αυτόν τον τρόπο τις εκκλήσεις να υποβάλει την παραίτησή της που διατυπώθηκαν μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών πρόωρων εκλογών.

Ολονύκτιες διαπραγματεύσεις για να επέλθει συμφωνία

Η Τερέζα Μέι ήρθε σε συμφωνία με το DUP έπειτα από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις. Όπως εξηγεί ο Guardian, το ιρλανδικό κόμμα πήρε αυτή την απόφαση γιατί απελπίστηκε όταν κατάλαβε ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν (ιστορικός εχθρός του DUP γιατί έχει καλές σχέσεις με το Σιν Φέιν) μπορεί να γίνει πρωθυπουργός.

Η ηγέτης του κόμματος Arlene Foster δήλωσε ότι είναι «απόλυτα ικανοποιημένη» από τις εξελίξεις. «Περισσότερες ψήφοι. Περισσότερες έδρες. Περισσότερη επιρροή. Για περισσότερη Βόρεια Ιρλανδία» έλεγε η αφίσα του PUD προεκλογικά και αποδείχτηκε προφητική. Το DUP είναι ένα «βολικό» κόμμα για την Βρετανή πρωθυπουργό γιατί δεν διεκδίκησε ποτέ ένα ειδικό καθεστώς για την Βόρεια Ιρλανδία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Το DUP δεν έχει καμία σχέση με το Σιν Φέιν, το οποίο ζητάει ειδικό καθεστώς για την Β. Ιρλανδία και πήρε 7 έδρες στις εκλογές της Πέμπτης, 8 Ιουνίου.

Προτεραιότητες για το DUP είναι:

Μείωση των τιμών για τα φέρι μεταξύ Ιρλανδίας και Μεγάλης Βρετανίας
Στήριξη του τουριστικού τομέα στην περιοχή
Επιδοτήσεις για τα μέσα μεταφοράς στη Βόρεια Ιρλανδία
Σε κοινωνικό επίπεδο, το PDU είναι εχθρικό απέναντι στον γάμο των ομοφυλοφίλων.

Απορίες μετά και τις δηλώσεις της επικεφαλής του DUP

Παρά το γεγονός πως η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε -στο διάγγελμά της έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ- συμφωνία των Συντηρητικών με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, η επικεφαλής του μικρότερου κόμματος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, δεν το επιβεβαίωσε προκαλώντας εύλογα απορίες.

Η Αρλίν Φόστερ του DUP, αφού ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους «για το σπουδαίο αποτέλεσμα, όχι μόνο στη Β. Ιρλανδία» εξέφρασε την πεποίθηση πως θα εργαστεί με γνώμονα «το καλύτερο για Μ. Βρετανία».

Η επικεφαλής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας επιβεβαίωσε πως συνομίλησε με την Τερέζα Μέι το πρωί της Παρασκευής και «εξετάζουν από κοινού πως μπορούν να πετύχουν τη σταθερότητα για τη Βρετανία».

Η Φόστερ τόνισε πως θα αρχίσει τις συνομιλίες αλλά «δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία».

Keywords
Τυχαία Θέματα