Διπλωματική κρίση στις σχέσεις Ουγγαρίας - Ολλανδίας


Η Ουγγαρία ανακαλεί τον πρέσβη της στην Ολλανδία «για μη προκαθορισμένη περίοδο», μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο Ολλανδός πρέσβης στη Βουδαπέστη κατά της κυβέρνησης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Ο Πέτερ Σγιάρτο, υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, δήλωσε ότι η χώρα του θα λάβει πολιτικά και διπλωματικά μέτρα για τις δηλώσεις του Γκάγιους Σελτέμα, πρέσβη της Ολλανδίας.

Ο κ. Σελτέμα δήλωσε, σε συνέντευξή του η οποία

δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, λίγες ημέρες πριν αποχωρήσει από τη θέση του πρέσβη, ότι η ρητορική της δεξιάς κυβέρνησης Όρμπαν μοιάζει με εκείνη των τρομοκρατών στη Μέση Ανατολή.

Ο Ολλανδός διπλωμάτης χαρακτήρισε τους τρομοκράτες που χτύπησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βαρκελώνη «χαμένους της παγκοσμιοποίησης», που χρησιμοποιούν «τον εξτρεμισμό και τον θρησκευτικό φανατισμό», ενώ πρόσθεσε ότι «δημιουργούν εχθρούς με βάση την ίδια αρχή που το πράττει και η ουγγρική κυβέρνηση».

Ο κ. Σγιάρτο χαρακτήρισε τις δηλώσεις «ντροπιαστικές».

«Πρόκειται για κατηγορία την οποία κανείς δεν έχει εκτοξεύσει στο παρελθόν», είπε ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας.

Ο Ολλανδός πρέσβης δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτος στο υπουργείο Εξωτερικώνκ και χαιρόμαστε που θα τον δούμε να αποχωρεί, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς αποστασιοποιήθηκε από τις δηλώσεις του πρεσβευτή του.

«Δεν μπορεί να υπάρχει, κατά κανένα τρόπο, σύγκριση μεταξύ των πράξεων των τρομοκρατών και της ουγγρικής κυβέρνησης», είπε ο κ. Κέντερς, χωρίς πάντως να αναφερθεί σε επίσημη απολογία από πλευράς ολλανδικής κυβέρνησης.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επαφή μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα