Δημοσκόπηση: Απογοήτευση και θυμός τα κυρίαρχα συναισθήματα των πολιτών


Απογοήτευση (43%) και θυμός (36%) είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα των πολιτών στη σημερινή συγκυρία, χωρίς να λείπει το συστατικό του φόβου (11%), αλλά και η ελπίδα (6%), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών.

Μεγαλύτερη απογοήτευση νιώθουν όσοι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Ν.Δ. (43%), σε σχέση με εκείνους που λένε ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ (34%). Για

τον θυμό τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 36% και 23%.

Όσον αφορά τα κριτήρια, με τα οποία οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι θα επιλέξουν το κόμμα που θα ψηφίσουν, δείχνει να επικρατεί ένας σχετικός ορθολογισμός, αφού το 41% απαντά «με βάση τις θέσεις του κόμματος για επιμέρους θέματα που θεωρώ σημαντικά», ενώ για το 23% κριτήριο αποτελεί η ιδεολογία του, για το 13% τα συναισθήματά του, για το 7% ο αρχηγός του κόμματος, για το 6% η παράδοση της οικογένειάς του και για το 3% «άλλο». Το 7% λέει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Στην ερώτηση «θα δίνατε ακόμα μία ευκαιρία στον Τσίπρα, για να μη βγει πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης;», οι επτά στους δέκα (69%) απαντούν «όχι», το 24% «ναι» και το 7% «δεν ξέρω/δεν απαντώ». Σε αντίστοιχη ερώτηση «δεν με νοιάζει ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, αρκεί να φύγει η σημερινή κυβέρνηση», το 57% απαντά αρνητικά, το 35% θετικά, ενώ το 8% «Δ.Ξ/Δ.Α». Με τη διαπίστωση «όλα τα κόμματα με έχουν απογοητεύσει» συμφωνεί το 75%, διαφωνεί το 24% και το 1% «Δ.Ξ/Δ.Α».

Η έρευνα της ProRata για την Εφημερίδα των Συντακτών καταγράφει επίσης γενικευμένη αισιοδοξία ως προς τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Στην ερώτηση εάν «πιστεύετε ότι θα βγούμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 ή όχι;», οι οκτώ στους δέκα (80%) απαντούν ότι δεν το πιστεύουν, το 15% λέει ότι θα τα καταφέρουμε και το 5% «Δ.Ξ/Δ.Α». «Δεν θα τα καταφέρουμε» εκτιμά το 86% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. και το 43% εκείνων του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ερώτημα «πιστεύετε ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει...» απαντούν:



«Σε δέκα χρόνια» το 38%
«Ποτέ» το 29%
Σε πέντε χρόνια» το 14%
«Αμεσα» το 1%
«Δ.Ξ/Δ.Α» το 6%

Στην αδιευκρίνιστη ψήφο τα ποσοστά τού «σε δέκα χρόνια» είναι 39% και του «ποτέ» 37%.

Στο αίσθημα της ικανοποίησης, οι πολίτες δηλώνουν:



-Από τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, «καθόλου» 64%, «λίγο» 25%, «αρκετά» 9%, «πολύ» 2%. «Λίγο» δηλώνει και το 49% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «καθόλου» λέει το 66% της αδιευκρίνιστης ψήφου.
-Από τη Ν.Δ ως αντιπολίτευση, «καθόλου» 47%, «λίγο» 31%, «αρκετά» 17%, «πολύ» 4%, «Δ.Ξ/Δ.Α» 1%. «Λίγο» λέει και το 44% των ψηφοφόρων της Ν.Δ.

Στο ερώτημα «σε μια κλίμακα 0-10, πώς θα βαθμολογούσατε τις επιδόσεις της κυβέρνησης σε καθέναν από τους παρακάτω τομείς;», οι ψηφοφόροι φαίνεται ότι αφήνουν μετεξεταστέα την κυβέρνηση, καθώς δηλώνουν:



-Προσέλκυση επενδύσεων: 2,19
-Καταπολέμηση της ανεργίας: 2,15
-Παιδεία: 1,82
-Υγεία: 2,08
-Μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα: 2,11.

*Η έρευνα της ProRata για την Εφημερίδα των Συντακτών διενεργήθηκε από τις 25 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2017.

Διαβάστε επίσης: Δημοσκόπηση: Κλείνει η ψαλίδα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μένει η διαφορά

Keywords
Τυχαία Θέματα