Διαπραγμάτευση: Έρχεται μήνας- γολγοθάς


Σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα κινείται για μια ακόμη φορά η Αθήνα, για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Μετά το ναυάγιο του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, το βλέμμα τώρα στρέφεται στον Φεβρουάριο και την επικείμενη συνεδρίαση του Οργάνου στις 20 Φεβρουαρίου.

Η τρόικα προς το παρόν αγνοείται, καθώς δεν υπάρχει λόγος να επιστρέψει, χωρίς να διαφαίνεται πρόοδος στον ορίζοντα. Το επόμενο δεκαήμερο όμως είναι κρίσιμο για την επιστροφή της,

εφόσον προτίθεται να το πράξει. Θα πρέπει να γίνουν όλες οι προπαρασκευαστικές κινήσεις.

Συγκεκριμένα, στις 6 Φεβρουαρίου η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου παραδίδει και επισήμως το πόρισμα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Κατά συνέπεια, εάν πρόκειται να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα θα το πράξουν μεταξύ 8 και 10 Φεβρουαρίου. Αφήνοντας επί της ουσίας, μόλις δέκα ημέρες για διαπραγματεύσεις, μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Μέσα σε αυτό το δεκαήμερο θα πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος, για να γεφυρωθούν όλες οι διαφορές.

Η 20η Φεβρουαρίου είναι ημερομηνία ορόσημο, όπως σημειώνουν αρκετοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθώς από εκεί και έπειτα η ευρωζώνη μπαίνει σε εκλογικούς ρυθμούς. Οι πολίτες αρκετών χωρών του μπλοκ οδηγούνται στις κάλπες- με πρώτη πρώτη την Ολλανδία τον Μάρτιο- καθιστώντας οποιαδήποτε πολιτική διαπραγμάτευση, εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Και τα χρονοδιαγράμματα είναι τόσο ασφυκτικά, την ώρα που όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, στην επιστολή που απήυθυνε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους συναδέλφους του, παραδέχθηκε ότι δεν έχουν υλοποιηθεί τα 2/3 των προαπαιτούμενων...

Α.Α.

Keywords
Τυχαία Θέματα