Διαπραγμάτευση Αθήνας - δανειστών: Πράσινο φως για την υποδόση των 800 εκατομμυρίων ευρώ


Η πρώτη μέρα της διαπραγμάτευσης Αθήνας - δανειστών ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα και σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών, οι δύο πλευρές τα βρήκαν στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Οι δύο πλευρές τα βρήκαν στα δημοσιονομικά στοιχεία του 2017, αλλά και του 2018.

Έτσι αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες το ναι αναμένεται

να δοθεί την Πέμπτη.

Όπως αναφέρει ο ESM, το διοικητικό του συμβούλιο θα εξετάσει την αξιολόγηση των «θεσμών« σχετικά με την πρόοδο της Ελλάδας στο θέμα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Μια ικανοποιητική αξιολόγηση, υπό τους όρους της τρίτης δόσης της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα θα ανοίξει το δρόμο για το Διοικητικό Συμβούλιο να εξετάσει την αποδέσμευση των 800 εκατ. ευρώ που προορίζονται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ESM.

Στη συνάντηση εξετάστηκαν τα μεγέθη του φετινού προϋπολογισμού, οι προβλέψεις για το 2018 και η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών: «Εκκαθαρίσαμε 1,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου το διάστημα μεταξύ Απριλίου-Σεπτέμβριου, εκ των οποίων το 1,25 δισ. ευρώ το τρίμηνο Ιούλιος-Σεπτέμβριος» έλεγε ο ίδιος παράγοντας. Προσέθετε δε ότι πλέον, η Αθήνα με τα 800 εκατ. ευρώ του ESM και άλλα 400 δισ. Ευρώ από τον προϋπολογισμό θα πρέπει μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου να προχωρήσει σε εκκαθάριση άλλου 1,2 δισ. Ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Ως προς τον προϋπολογισμό, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι για το 2017 «όλοι συμφωνούν ότι πάμε πολύ υψηλότερα από το στόχο».

Ειδικότερα στις σημερινές συναντήσεις:

-Διαπιστώθηκε ότι θα υπάρξει σημαντική υπέρβαση πάνω από τον στόχο του 1,75% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017. Η πρόβλεψη της κυβέρνησης είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα ανέλθει σε επίπεδα πάνω από το 2,2% του ΑΕΠ η οποία αντιστοιχεί σε ποσό ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ. Στη σημερινή συνάντηση δεν συζητήθηκε το ζήτημα του κοινωνικού μερίσματος το οποίο όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση θα διανείμει σε οικονομικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

-Για το 2018 έγινε συζήτηση η οποία, όπως σημειώνεται «πήγε καλά». Εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις επόμενες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν έως και το τέλος της εβδομάδος. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως επισημαίνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη υπάρχει χρόνος ως και την κατάθεση του προϋπολογισμού στα τέλη Νοεμβρίου.

-Υπήρξε συμφωνία για την επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση της υποδόσης των 800 εκατ ευρώ από τον ESM την Πέμπτη. Η εκταμίευση της δόσης αναμένεται να γίνει στις αρχές Νοεμβρίου. Η καθαρή μεταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο ήταν 1,5 δισ. ευρώ ή 1,25 δισ. ευρώ από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή ο αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος αυτό επιτεύχθηκε ύστερα από μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλλαν πολλοί φορείς όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ο ΕΦΚΑ αλλά και ο ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το καλοκαίρι του 2016 είχαν καταβληθεί για τον σκοπό αυτόν 1,5 δισ. ευρώ σε τρεις μήνες και τώρα 1,25 δισ. ευρώ σε 2,5 μήνες.

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι ο στόχος για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου επετεύχθη καθώς στο διάστημα Απριλίου - Σεπτεμβρίου αποπληρώθηκαν οφειλές συνολικού ύψους 1,5 δις ευρώ, ενώ στους δυόμισι μήνες μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου εξοφλήθηκαν 1,20 δις ευρώ.

Το στέλεχος αναγνώρισε την σημαντική προσπάθεια που έγινε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τον ΕΦΚΑ και από τον ΕΟΠΥΥ, φορείς που αποπλήρωσαν μεγάλο όγκο χρέωση.

Όπως ανέφερε το κυβερνητικό στέλεχος ο ΕSM θα εγκρίνει την υπο-δόση των 800 εκατ. ευρώ την Παρασκευή.Με τα χρήματα αυτά η κυβέρνηση θα πρέπει να αποπληρώσει μέσα το διάστημα των επόμενων δυόμιση μηνών δηλαδή ως το τέλος Ιανουαρίου 2018, οφειλές 1,25 δις ευρώ προς ιδιώτες, προσθέτοντας στο ποσό που θα λάβει από τον ESM και 400 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τζανακόπουλος: Θα υπάρξει διανομή κοινωνικού μερίσματος, ύψους ενός δισ. ευρώ

Την πεποίθηση του ότι θα υπάρξει υπέρ-πλεόνασμα, που θα επιτρέψει τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, εξέφρασε ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα στοιχεία που καταγράφει η ελληνική οικονομία και τα οποία δημιουργούν τις προϋποθέσεις και φέτος να ενισχυθούν πολίτες που έχουν πληγεί από την κρίση. Υπενθύμισε πως το 2016 1,6 εκατομμύρια πολίτες εισέπραξαν το έκτακτο βοήθημα.

«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως θα υπάρξει μέρισμα ενός δισεκατομμυρίου, ενώ για το πως θα διανεμηθεί θα το γνωρίζουμε στα τέλη Νοεμβρίου» εξήγησε ο κ. Τζανακόπουλος. Σχετικά με το ποιες κατηγορίες πολιτών θα είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, σημείωσε πως «η κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορες πολιτικές προτάσεις», ωστόσο παρέπεμψε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού πως θα γνωστοποιηθούν όλα, στα τέλη Νοεμβρίου.

«Δεν αμφισβητώ τις κοινωνικές δυσκολίες, αλλά σήμερα έχει σταθεροποιηθεί η οικονομία» ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Τζανακόπουλος, για να επισημάνει ότι «από την πρώτη στιγμή υπήρξε από την ελληνική κυβέρνηση προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση, να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα ακραίας φτώχειας και αντιμετωπίζονται».

Διαβάστε επίσης: ESM: Στο μικροσκόπιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Keywords
Τυχαία Θέματα