Διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις στους δανειστές για την Ελλάδα


Σε μια ρήτρα "μη αντιστρεψιμότητας" των μεταρρυθμίσεων η οποία θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο "ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο" που ετοιμάζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καταλήγουν σύμφωνα με πληροφορίες (από τις Βρυξέλλες) η Κομισιόν και το Βερολίνο.

Η Κομισιόν παραδέχεται μέσω αρμόδιων στελεχών ότι η λεγόμενη "μετά-μνημονιακή περίοδος" θα βασιστεί σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο "Ελληνικής ιδιοκτησίας" το οποίο όμως θα κατοχυρώνει τα μέτρα των προηγούμενων μνημονίων. Το "ολιστικό" αυτό πλάνο θα παρουσιαστεί από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών στο άτυπο Eurogroup της Σοφίας στις 27 Απριλίου.

Η

"μη αντιστρεψιμότητα" περιλαμβάνει και τα μέτρα μείωσης του αφορολόγητου και των συντάξεων που έχει ήδη ψηφίσει η ελληνική Βουλή και θα ενεργοποιηθούν από το 2019 και μετά. Αφορά δε σε μεγάλο βαθμό το φόβο των Ευρωπαίων για την πραγματοποίηση μαζικών διορισμών στο Δημόσιο πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Στους κόλπους των δανειστών, πάντως, έχουν αρχίσει σοβαρές διαφωνίες αναφορικά με την Ελλάδα. Η Κομισιόν μέσω διαρροών τονίζει ότι δεν επιθυμεί την είσοδο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το αντίθετο μάλιστα το πολιτικό κομμάτι της Κομισιόν θα ήθελε να δει το Ταμείο να αποχωρεί οριστικά από την Αθήνα και πλέον να μπορεί η ίδια να κάνει κουμάντο. Το ίδιο θέλει να συμβεί και με την ΕΚΤ.

Το Ταμείο θέλει εξασφάλιση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα και διαβλέποντας ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί, ζητάει εδώ και τώρα (από 1.1.2019) ταυτόχρονη μείωση συντάξεων και αφορολόγητου. Παράλληλα ζητάει τολμηρή παρέμβαση για το χρέος από την πλευρά της Ευρώπης. Η ΕΚΤ από την πλευρά της θέλει αυστηρή τήρηση των υποσχέσεων για τους πλειστηριασμούς και ταυτόχρονα να υπάρξει προληπτική γραμμή για την μετά Μνημόνιο εποχή.

Από την πλευρά της η Κομισιόν θέλει καλές σχέσεις με την Αθήνα, μερική λεκτική χαλάρωση του προγράμματος, αποφυγή εκλογών και παράταση του προγράμματος μέχρι τον Δεκέμβριο.

Το Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελε να συμπλεύσει με την Κομισιόν, αφού εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά του, ωστόσο ακόμη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της η Γερμανία. Πάντως αν προστρέξει κανείς στο πρόσφατο παρελθόν θα δει ότι η καγκελάριος επιθυμεί διακαώς την παραμονή του Ταμείου στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα