Χρέος: Γυρεύοντας πολιτικούς "συμμάχους" στο Άμπου Ντάμπι...


Της Βούλας Μαλαίνου

Με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να παραμένει ο άγνωστοςΧ στην εξίσωση για το χρέος, Βρυξέλλες και ΔΝΤ να συνεχίζουν τις κόντρες και τοΤαμείο να μην έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για τη συμμετοχή

του ήμη στο ελληνικό πρόγραμμα, τα περιθώρια για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπραείναι περιορισμένα, ενώ οι ελιγμοί του πρωθυπουργού με το «αφήγημα» της αξιολόγησηςδεν δείχνουν να αποδίδουν καρπούς.

Ο ίδιος ποντάρει στην πολιτική διαπραγμάτευση,ακόμα και στο παρά πέντε του κρίσιμου Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Επόμενος σταθμός του; Το ΑμπούΝτάμπι, όπου θα δει τον Γάλλο πρόεδρο. Ωστόσο, εν αμφιβόλω τίθενται τόσο ησυνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο όσο και με τον Ταγίπ Ερντογάν, τηστιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις φαίνονται να «κλονίζονται» από τα απανωτάπαραληρήματα του «σουλτάνου» για τη Συνθήκη της Λωζάνης και τις απειλές τουίδιου προς την ΕΕ για το προσφυγικό.

Ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται στο Αμπού Ντάμπι από τις2 έως τις 4 Δεκεμβρίου, με αφορμή τη Διάσκεψη για την Προστασίατης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, τηνοποία συνδιοργανώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία. Πέρααπό το ραντεβού του με τον Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένοτετ-α-τετ και με το διάδοχο του θρόνου, Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν.

Στην πραγματικότητα το ταξίδι αυτό για τον κ. Τσίπρα αποτελείτην ύστατη προσπάθεια, προκειμένου να αναζητήσει «συμμάχους», οι οποίοι θα στηρίξουντο αίτημά του για ελάφρυνση του χρέους εδώ και τώρα, την ώρα που το Βερολίνοεπιμένει ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή προέχουν η ολοκλήρωση της αξιολόγησηςκαι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, υποστηρίζοντας ότι προς το παρόν δεν τίθεταιζήτημα βιωσιμότητας του χρέους.

Στη Διάσκεψη στο Αμπού Ντάμπι έχει προσκληθεί επισήμως και ηΆγγελα Μέρκελ, ωστόσο παραμένει ακόμα άγνωστο, αν η καγκελάριος θα παρευρεθεί,συνεπώς δεν ξέρουμε και αν στο περιθώριο θα υπάρξει τετ-α-τετ με τον κ. Τσίπρα.

Αυτό που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και σπουδαία σημασία γιατην Αθήνα, είναι κατά πόσο ισχύουν οι πληροφορίες, που θέλουν τη μίνι Σύνοδοτου Βερολίνου, τη λεγόμενη συνάντηση του “Washington Group”, να διεξάγεται λίγα 24ωρα πριν από τοσυμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στις 5 Δεκεμβρίου, όπου φυσικά τον κυρίαρχορόλο θα έχει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, καθώς άλλωστε ο ίδιος φέρεται να είχε ζητήσει τοραντεβού αυτό για την περασμένη Παρασκευή, το οποίο και ματαιώθηκε.

Το τοπίο γύρω από αυτή την περιβόητη Σύνοδο εξακολουθεί ναπαραμένει θολό, καθώς η Γερμανία διαψεύδει τα περί σύγκλησής της, ενώπληροφορίες από τις Βρυξέλλες τονίζουν ότι η συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας,Γαλλίας, Ιταλίας, Ολλανδίας και Ισπανίας πράγματι επρόκειτο να γίνει καιμάλιστα με πρωτοβουλία του κ. Σόιμπλε, ωστόσο καθώς η Σύνοδος είδε το φως της δημοσιότητας,ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ζήτησε την ακύρωσή της. Υπάρχει βέβαια και το σενάριο, τοοποίο έχει ξαναγράψει το pagenews.gr, ο Σόιμπλε να παίζει το χαρτί της καθυστέρησηςτης δεύτερης αξιολόγησης, έτσι ώστε στο Eurogroup της 5ηςΔεκεμβρίου να μην υπάρξει καμία πολιτική απόφαση για το ελληνικό χρέος,τη στιγμή που το Βερολίνο θέλει να ανοίξει το κεφάλαιο αυτό μετά τις γερμανικέςεκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε, αναμένεταιιδιαίτερα «καυτή», καθώς ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί ενώπιον των ευθυνών του, δεδομένηςτης σιγουριάς του ότι και η αξιολόγηση θα κλείσει έγκαιρα και η κυβέρνησή τουθα «λύσει» το χρέος και τα ομόλογα θα ενταχθούν στο QE της ΕΚΤ με «σήμα» από τοΜάριο Ντράγκι, «τρίπτυχο», το οποίο θα σημάνει και την επιστροφή της Ελλάδαςστην ανάπτυξη.

Στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ωστόσο, μυρίζει… «μπαρούτι». Οιπροσδοκίες του κ. Τσίπρα πέφτουν πάνω σε «νάρκες». Η ελληνική πλευρά έχει μόλιςλίγες μέρες για να «κλείσει» και μάλιστα εξ’ αποστάσεως όλες τις εκκρεμότητες τηςδιαπραγμάτευσης με τους δανειστές, όταν στα εργασιακά και στα δημοσιονομικά του2018 δεν έχει σημειωθεί καμία απολύτως πρόοδος.

Ο πρωθυπουργός, βέβαια,βλέποντας το χρόνο αντίπαλό του, έχει δώσει «γραμμή» στα στελέχη του να τα πουν«ναι» σε όλα, προκειμένου η κυβέρνησή του να λάβει έστω και το ελάχιστο ως προςτη συμφωνία για το χρέος. Με λίγα λόγια δηλαδή να κλείσει η διαπραγμάτευση στο… πόδι. Στο πλαίσιο αυτό μέσα στην εβδομάδααναμένεται να κατατεθούν και να ψηφιστούν με διαδικασίεςεξπρές δύο πολυνομοσχέδια - «σκούπα» με όλα τα προαπαιτούμενα για τηνολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σήμερα,καταφτάνει στην Αθήνα ο Γάλλος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, από τον οποίο ο κ.Τσίπρας περιμένει έστω μία δήλωση στήριξης ως προς το χρέος, για να τηχρησιμοποιήσει μεταξύ των άλλων επικοινωνιακών του «χαρτιών». Αυτό, την ώρα πουη Αθήνα θα λάβει την πρώτη γεύση για τις προθέσεις των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στο Eurogroup κατά τη σημερινή συνεδρίαση του EWG.

Το μπρα ντε φερ κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αθήναςκαι δανειστών θυμίζει κάτι από... προεκλογική εκστρατεία. Στην Ηρώδου Αττικούτα σύννεφα έχουν "πυκνώσει" και οι εξελίξεις αποδεικνύουν περίτραναπως τί και αν ο Αλέξης Τσίπρας ανακάτεψε την τράπουλα, αλλάζοντας χέρια στακρίσιμα χαρτοφυλάκια καθ΄υπόιδειξη της τρόικας, ο ανασχηματισμός δεν ήταντίποτα παραπάνω από μία πρόφαση για να κρατηθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες,σε περίπτωση που η ώρα της κάλπης σημάνει νωρίτερα.

Αναμφισβήτητα, οπρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με διλήμματα σε μία πολύ κρίσιμη περίοδοτόσο για τη χώρα όσο και για την Αριστερά.Πολιτικοί παράγοντες, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τη στροφήτου πρωθυπουργού στην κοινωνία, τονίζουν πως ο κ. Τσίπρας δεν αποκλείεται ναπάρει σύντομα την απόφαση να προσφύγει στις κάλπες, γι' αυτό και στήνει τώρα τηστρατηγική του, έτσι ώστε τουλάχιστον να διατηρήσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σεαξιοπρεπή επίπεδα, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκηνα "σαρώνει" σε όλα τα σημεία και τον πρωθυπουργό να χάνει όλο καιπερισσότερο έδαφος.

Η στιγμή για να κάνει ο κ. Τσίπρας εκλογές, είναι η καταλληλότερη,αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, επισημαίνοντας πως εάν ο ίδιος χάσει και τοτελευταίο του επικοινωνιακό "χαρτί", το οποίο είναι η διευθέτηση τουχρέους, δεν είναι καθόλου απίθανο να θελήσει να "δραπετεύσει" από τηνεξουσία, επικαλούμενος τις "τρικλοποδιές", που έβαλαν οι εταίροι σεχώρα και κυβέρνηση, ώστε να μην ορθοποδήσουν. Μάλιστα, θα παρουσιάσει και τονκ. Μητσοτάκη, ως "σύμμαχό" τους, όπως εξάλλου έκανε και χθες,τονίζοντας πως ο αντίπαλός του θέλει το τέταρτο μνημόνιο, υιοθετώντας πλήρωςτις θέσεις του ΔΝΤ.

Σε κάθε περίπτωση,οι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στους ευρωπαϊκούς κόλπους για το χρέος κρίνουντις εξελίξεις.

Keywords
χρεος, αμπου νταμπι, το φως, αλέξης τσίπρας, σόιμπλε, βρυξέλλες, ΔΝΤ, συμμετοχή, τίθενται, τσιπρας, unesco, γαλλια, μερκελ, αθηνα, φως, ΕΚΤ, εκκρεμότητες, ewg, διλήμματα, συριζα, δημοσκοπηση, εκλογες, μνημονιο, μυστικες δημοσκοπησεις, γερμανος, αλλαγη ωρας, ανασχηματισμος, σουλτάν μπιν νάσερ φαρχάν αλ σαούντ, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, εκλογες 2012, μνημονιο 3, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, ewg, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, παρα πεντε, στο παρα πεντε, βερολινο, γερμανια, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, ομολογα, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, φως, ωρα, αραβικα, αφορμη, βρισκεται, βρυξέλλες, γευση, γινει, δηλωση, διλήμματα, δωσει, εδαφος, υπαρχει, εκκρεμότητες, εκστρατεια, εβδομαδα, ερντογαν, θυμιζει, θολο, κεφαλαιο, κυβερνηση, λογια, λωζανης, μινι, μοχαμεντ, ραντεβου, σεναριο, συντομα, συμμετοχή, σόιμπλε, τίθενται, το φως, υλοποιηση, φαινονται, φυσικα, αγνωστο, χωρα, πληροφοριες, ταξιδι, θεσεις, unesco, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα