Χωρίς "φως στο τούνελ" για τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ερντογάν

14:51 9/1/2017 - Πηγή: Pagenews

Πλούσια από κατ'ιδίαν συναντήσεις για το Κυπριακό ενόψει της διάσκεψης στη Γενεύη την ερχόμενη Πέμπτη είναι η ατζέντα του πρωθυπουργού, ο οποίος ως τις 20.30 το βράδυ της Δευτέρας θα έχει επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Αν και ο Αλέξης Τσίπρας είχε τις προηγούμενες μέρες τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους παράγοντες για το Κυπριακό, ωστόσο προς το παρόν παραμένει στον "αέρα" μία συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σημειωτέον ενδέχεται και

να μην συμμετάσχει στη διάσκεψη της Πέμπτης, αλλά να στείλει τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον Ερντογάν.

Σχετικά με το τί θα επακολουθήσει, εάν αποτύχει η διάσκεψη, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι έχει συμφωνηθεί από όλα τα μέρη, πως σε αυτό το ενδεχόμενο θα ακολουθηθεί η διεθνής πρακτική διάσωσης των συνομιλιών («open ended»), δηλαδή: παύση - διαβουλεύσεις σε χαμηλότερο επίπεδο - επανέναρξη.

Η Ελλάδα επιθυμεί τη συμμετοχή της ΕΕ στη διάσκεψη, όπως και του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τις ίδιες πηγές να τονίζουν πως σε κάποια στιγμή της διαδικασίας του Κυπριακού, όταν θα διασφαλίζεται συμφωνία, και η ΕΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας (και με τα 15 μέλη του) θα παίξουν ρόλο, διότι το απαιτούν οι διαδικασίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα