Χασμουριέστε συνεχώς μέσα στο ΙΧ; Κανένα πρόβλημα!


Δεν κοιμούνται οι Ευρωπαίοι. Είναι κουρασμένοι πίσω από το τιμόνι και πλέον ο κίνδυνος εμπλοκής σε ένα τροχαίο ατύχημα είναι ορατός. Η κούραση θεωρείται η αιτία για το 1 στα 5 τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη . Επίσης, πολλοί οδηγοί παραδέχονται ότι κουτουλάνε από τη νύστα στο τιμόνι.

Τα νούμερα αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος: Σύμφωνα με έρευνα, ένας στους 3 Ευρωπαίους κοιμάται πολύ λίγο ενώ πίσω από το τιμόνι, αυτό μπορεί να επηρεάσει τις οδηγικές ικανότητες, προκαλώντας μειωμένη συγκέντρωση και καθυστερημένες αντιδράσεις, κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει στους οδηγούς

μετά από κατανάλωση αλκοόλ. Η κούραση ευθύνεται για το 1 στα 5 τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη, και 1 στους 5 οδηγούς παραδέχεται ότι τον έχει πάρει ο ύπνος στο τιμόνι.

Σήμερα, υπάρχουν πλειάδα συστημάτων που εντοπίζουν την κούραση πίσω από το τιμόνι. Τέτοια συστήματα που εντοπίζουν την κούραση προσφέρει η Mercedes-Benz, η BMW, αλλά και πρόσφατα και η Ford με το Driver Alert system.

Το σύστημα ATTENTION ASSIST της Mercedes-Benz αναλύει διαρκώς τη συμπεριφορά του οδηγού όσον αφορά το χειρισμό και τις κινήσεις διεύθυνσης. Παρέχει οπτικά και ηχητικά προειδοποιητικά σήματα αν ο οδηγός ξεφεύγει από το προκαθορισμένο προφίλ οδηγού. Το σύστημα αυτό μπορεί να αυξήσει την οδηγική ασφάλεια, ιδιαίτερα σε μεγάλα ταξίδια και κατά τη νυχτερινή οδήγηση. Με βάση τη συμπεριφορά του οδηγού, το σύστημα ATTENTION ASSIST αναγνωρίζει τα χαρακτηριστικά συμπτώματα κόπωσης και τη σοβαρή έλλειψη προσοχής και προειδοποιεί οπτικά και ηχητικά τον οδηγό για το ενδεχόμενο να τον «πάρει ο ύπνος στο τιμόνι».

Το σύστημα της Ford, το Driver Alert system χρησιμοποιεί μία εμπρόσθια κάμερα για να αναγνωρίζει οδικές σημάνσεις, να ανιχνεύει ακούσια εκτροπή από την πορεία του αυτοκινήτου και εμφανίζει το σύμβολο μιας κούπας καφέ για να δείξει ότι είναι ώρα για διάλειμμα.


«Πολλές φορές οι οδηγοί πιέζονται από πολλά και διάφορα – όλοι θέλουν να φτάσουν στο σπίτι το ταχύτερο δυνατόν. Όμως μία κούπα καφέ μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική υπενθύμιση ότι ο καλύτερος τρόπος για να φτάσεις στο σπίτι είναι με ασφάλεια και αυτό μπορεί να σημαίνει στάση για ξεκούραση ή καφέ» δήλωσε ο Andrej Loewen, driver assistance engineer, Vehicle Engineering, Ford Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα