"Χαρτοπόλεμος": Το pagenews.gr στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης (pics)


Η θεατρική παράσταση "Χαρτοπόλεμος" λόγω της τεράστιας επιτυχίας (sold out) της περσινής χρονιάς επαναλαμβάνεται.

Της: Έπη Τρίμη

Πλήθος κόσμου και επωνύμων μεταξύ άλλων Ηρώ Μουκίου, Χριστίνα Κουλουμπή, Ράνια Παπαδάκου και Δέσποινα Γιαννοπούλου, παρευρέθηκαν προκειμένου να απολαύσουν συναδέλφους και φίλους στο εγχείρημά τους επί σκηνής. Διασφαλίσαμε για τους αναγνώστες μας αποκλειστικά πλάνα από την παράσταση, καθώς και φωτογραφίες των συντελεστών και των καλεσμένων.

Υπόθεση

Πρόκειται για την ιστορία 4 ανθρώπων (τρία αδέλφια και η κοπέλα του μεσαίου αδελφού)

που ζουν κάτω από την ίδια στέγη. Αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά ζητήματα, ακόμη και να χάσουν το σπίτι τους λόγω υποθήκης. Όλη αυτή η πίεση και η αγωνία είναι απόρροια της κακοδιαχείρισης των οικονομικών από τον πατέρα τους, τον οποίο κατά μια έννοια μισούν. Η δε μητέρα τους αυτοκτόνησε μην αντέχοντας τις συνθήκες της ζωής της. Τα αδέλφια, είναι γύρω στα 30 μόνα στον κόσμο, πλην μιας θείας την οποία και αποφεύγουν. Η κατάσταση της καθημερινότητας σ’ αυτό το δυσλειτουργικό οικογενειακό περιβάλλον βγάζει στην επιφάνεια παιδικά τραύματα, συγκρούσεις και προσωπικά αδιέξοδα.

Μέσα σ’ όλη αυτήν την ατμόσφαιρα προστίθεται και ένας πλασιέ μαγειρικών σκευών που πιστεύει πως μέσω μιας πώλησης θα επιλύσει τα δικά του οικονομικά αδιέξοδα. Στο σημείο αυτό, δε θα σάς αποκαλύψουμε τη συνέχεια η οποία είναι ανατρεπτική και συγκλονιστική.

Κριτική

Η επιλογή του μικρού Γκλόρια ως χώρος που θα φιλοξενήσει το «Χαρτοπόλεμο» είναι άκρως επιτυχής. Πρόκειται για μικρό θέατρο όπου ο θεατής μπορεί να νιώσει τις «ανάσες» των ηθοποιών και να μπει εύκολα στο πετσί των χαρακτήρων. Αυτή η αμεσότητα ηθοποιού και θεατή σε παραστάσεις όπου τα συναισθήματα και οι μεταβολές της χαρμολύπης φωλιάζουν στη ψυχή του φιλοθεάμονος κοινού δεν μπορεί παρά να είναι συγκλονιστικά επιτυχής.

Το έργο είναι πολύ σύγχρονο, άλλωστε δεν υπάρχει στην εποχή της κρίσης σπίτι χωρίς οικονομικές στεναχώριες και βάρη από δάνεια και υποθήκες. Ο λόγος και οι διάλογοι καθημερινοί σε μια γλώσσα που βασίζεται στο χειμαρρώδη λόγο, που θα μπορούσαν κάλλιστα να ακούγονται ως φωνές, από το διπλανό μας διαμέρισμα.

Το σκηνοθετικό εύρημα προβολής σε video παλαιότερων παιδικών προγραμμάτων (Candy), στα διαλείμματα της εναλλαγής των σκηνών, παραπέμπει στην χαμένη αθωότητα της παιδικής μας ηλικίας βγάζοντας στη συνέχεια ακόμη πιο έντονα τα παιδικά τραύματα της οικογένειας.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για μια παράσταση που ενώ το θέμα της είναι στενάχωρο υπάρχει η σωστή αναλογία γέλιου, θλίψης, οργής και έντασης. Τόσο οι ηθοποιοί όσο και οι διάλογοι αποδεικνύουν περίτρανα πως δεν χρειάζεται να γίνονται ακριβές παραγωγές όταν υπάρχει ψυχή και το θέμα είναι σύγχρονο. Καθόλου φλύαρο, βαθιά ανθρώπινο και πολύ σκληρό, δικαίως συγκλονίζει το θεατή. Ο «Χαρτοπόλεμος», δεν μπορεί παρά να καταχειροκροτηθεί.

Ο Γιωργής Τσουρής υποδύεται το ρόλο του Γιάννη, του μεσαίου αδελφού, που έχει αναλάβει τα οικονομικά βάρη της οικογένειας. Η Βάλια Παπακωνσταντίνου είναι η Μαρία, σύντροφος του Γιάννη. Ο ρόλος της την καλεί να προβάλει τις ανασφάλειες και τους φόβους μιας νέας γυναίκας που ζει κάτω από το φόβο της απόλυτης οικονομικής καταστροφής.

Ο Βαγγέλης Ρωμνιός υποδύεται τον Στέφανο, το μεγαλύτερο γιο της οικογένειας, ο οποίος λόγω της σωματικής του διάπλασης αποτελεί το στόχο ενός φιλικού οικογενειακού bullying. Ο Φοίβος Ριμένας ερμηνεύει τον Ηλία, έναν πωλητή οικιακών σκευών, που γίνεται άθελά του έρμαιο των εξελίξεων. Ο Παύλος Πιέρρος στο ρόλο του μικρότερου αδελφού, του Βασίλη, βγάζει στη σκηνή όλη την ορμητικότητα και το ταμπεραμέντο της νιότης του.

Τα σκηνικά της Κωνσταντίνας Μαρδίκη αντικατοπτρίζουν πλήρως την τραγικότητα της οικογένειας. Τα κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα σύγχρονα, χωρίς να καπελώνουν τους ηθοποιούς και να αποσυντονίζουν τον θεατή από την ουσία.

Η μουσική και τα video με την υπογραφή του Γιωργή Τσουρή ντύνουν υπέροχα την παράσταση. Τέλος οι φωτισμοί του Βασίλη Κλωτσοτήρα δίνουν στον θεατή τη δυνατότητα να νιώσει τα συναισθήματα των ηρώων και να ταυτιστεί μαζί τους.

Σάς προτείνουμε ανεπιφύλακτα να δείτε την εν λόγω παράσταση που θα καταχειροκροτήσετε. Κατά τη γνώμη μας, θα αποτελέσει πόλο συζήτησης στους θεατρόφιλους κύκλους.

Συντελεστές

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Βαγγέλης Ρωμνιός
ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Γιωργής Τσουρής
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιώργος Παλούμπης

ΜΟΥΣΙΚΗ-VIDEO ART: Γιωργής Τσουρής
ΣΚΗΝΙΚΑ: Κωσταντίνα Μαρδίκη
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Βασιλική Σύρμα

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Βασίλης Κλωτσοτήρας
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Ειρήνη Τσάβα

ΣΧΕΔΙΑΣΜOΣ ΜΑΚΙΓΙAΖ: Άρτεμις Βαλτάτζη
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γεωργία Παναγοπούλου / Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.

Θέατρο Μικρό Γκλόρια, Ιπποκράτους 7, Αθήνα

Παραστάσεις: έως την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017
Ημέρες & Ώρα: Δευτέρα & Τρίτη στις 21:30
Διάρκεια: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Πρόσβαση: στάση μετρό Πανεπιστήμιο

Τιμές Εισιτηρίων: 12 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (προπώληση), 8 ευρώ (μειωμένο) και 5 ευρώ (ατέλεια και ανέργων)
Τηλέφωνο Ταμείου: 210 3642334 (ώρες εξυπηρέτησης, καθημερινά: 10:30-13:00 & 17:30-21:30).

* Περισσότερες φωτογραφίες στην photo gallery του άρθρου (πατήστε πάνω στο κόκκινο εικονίδιο της εξωτερικής φωτογραφίας)

Keywords
Τυχαία Θέματα