Αξιωματούχος ESM: Οι μεταρρυθμίσεις το "κλειδί" και όχι το χρέος για την Ελλάδα


Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι το κλειδί για την επιτυχία του τρίτου μνημονίου και όχι η ελάφρυνση του χρέους υποστηρίζει ο επικεφαλής κλιμακίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Νίκολα Τζιαμαριόλι.

«Φυσικά η βιωσιμότητα του χρέους είναι ένα σημαντικό θέμα, αλλά θα ήταν πολύ καλύτερα εάν η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από το τι κάνει η Ελλάδα

για να εφαρμόσει το πρόγραμμα», είπε Τζιαμαριόλι σε ομιλία του στο συνέδριο του «Economist», την Τετάρτη (31/5).

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η έμφαση στο χρέος αποσπά την προσοχή από τα όσα πρέπει να γίνουν.

Τόνισε πως αν και η χώρα αξίζει συγχαρητήρια για τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων, χρειάζονται και άλλες αλλαγές που θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα βοηθήσουν τη χώρα.

Ο Τζιαμαριόλι επανέλαβε τη θέση του ESM και του Βερολίνου πως οι αποφάσεις για το ζήτημα του χρέους θα ληφθούν μετά το πέρας του μνημονίου, το 2018, και εάν κριθεί απαραίτητα και μόνο εάν η χώρα έχει εκπληρώσει όλες τις μνημονιακές υποχρεώσεις της.

Όπως επισήμανε οι δανειστές έχουν ήδη προχωρήσει σε ελάφρυνση του χρέους, πρώτα το 2012, όταν οι ιδιώτες πιστωτές υπέστησαν «κούρεμα» 53%, και στη συνέχεια όταν ο ESM προσέφερε ένα πακέτο διευκολύνσεων που έχει μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα