Ας γνωρίσουμε το Sologamy


Σημείο των καιρών; Μια ακόμα αμερικανική μόδα που εξαπλώνεται και σιγά σιγά θα ξεπεραστεί; Η αντίδραση αυτής της γενιάς στα "πρέπει" της προηγούμενης; Η πραγματική και ολοκληρωτική αποδόμηση και ευτελισμός του θεσμού του γάμου; Ίσως κάτι από όλα αυτά... Πιθανότατα και όλα αυτά μαζί!

Σαφές το μήνυμα όσο και το ότι οι θεσμικές σχέσεις των δυο φίλων βρίσκονται πάλι σε μεταβατική περίοδο!

Στα μάτια μου και με βάση τα όσα έχω ακούσει η εποχή δείχνει αντίστοιχη των '70's, της σεξουαλικής απελευθέρωσης και του τότε επαναπροσδιορισμού όλων των θεσμών, με μια διαφορά.

Ενώ τότε

η ελπίδα φαινόταν να είναι ο κινητήριος μοχλός για οτιδήποτε, ανεξάρτητα του αποτελέσματος που υπήρξε τελικά, σήμερα το Sologamy μοιάζει απλά μια στείρα αντίδραση χωρίς ουσιαστικό λόγο!

Η Erika από το Μπρούκλιν, συγγραφέας, με έντονη φεμινιστική δράση παντρεύτηκε τον εαυτό της (!) δηλώνοντας -κατά τα λεγόμενα της- την αγάπη και την πίστη σε εκείνη. Μαζί με την αυτονομία και την αυτάρκεια της, οικονομικά και ψυχικά, και αντιτιθέμενη στα πρέπει, χρησιμοποίησε –λέει- τους κοινωνικούς θεσμούς για να "ικανοποιήσει" τις ανάγκες της!

Η "τάση" αποκτά και εμπορική μορφή, αφού εταιρείες στο διαδίκτυο υπόσχονται να σου διοργανώσουν τον τέλειο γάμο με τον εαυτό σου, σε τιμές που ξεκινάνε από 200 περίπου δολάρια...

Τι κι αν επιστήμονες που ασχολούνται με την συμπεριφορά και ψυχαναλυτές μιλάνε για ναρκισσιστική συμπεριφορά, η αυτονύμφευση κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη και στην Ασία, με γυναίκες να παντρεύονται τον εαυτό τους αποφεύγοντας τεχνηέντως τον τίτλο της "γεροντοκόρης" που ακόμα υπάρχει...

Η έννοια της τέλειας σχέσης, της υπέροχης συμβίωσης με το οικογενειακό μοντέλο που βλέπαμε στις ταινίες με μπάρμπεκιου στην αυλή με τους γείτονες τα Σαββατοκύριακα, αγαπημένους και ερωτευμένους γονείς μέχρι τα βαθιά γεράματα και όλη αυτή εν πάσει περιπτώσει η εικόνα του χαρούμενου γάμου, έχει καταρρεύσει... Αλλά γιατί sologamy;

Παντρεμένος με τον εαυτό σου είσαι έτσι κι αλλιώς! Γιατί να το "φωνάξεις"; Γιατί να πεις κάτι αυτονόητο σε κάποιον; Γιατί σε νοιάζει τι θα πουν; Κι αν η ανάγκη σου είναι να βάλεις κάτι λευκό και να βγάλεις φωτογραφίες, ε… απλά κάντο! Και κρατά και λουλούδια!

Η εποχή ευνοεί την απελευθέρωση και ίσως την υποθάλπτει σε αρκετούς τομείς!

Δεν χρειάζεται να "χρησιμοποιήσει" κανείς το θεσμό του γάμου! Μπορεί απλά να τον αγνοήσει!

Για ακόμα μια φορά η σκέψη μου καταλήγει στο ότι το ουσιαστικό αποτέλεσμα σε όλους τους τομείς βρίσκεται πάντα στην δράση! Ποτέ στην αντίδραση!

Keywords
Τυχαία Θέματα