Αρωγός οι ελληνικές τράπεζες στο μεγαλύτερο βήμα αποκρατικοποιήσεων


Στην απόφαση να χρηματοδοτήσεουν την μεγαλύτερη επένδυση, σε επίπεδο αποκρατικοποιήσεων, προχώρησαν οι 4 κορυφαίες ελληνικές τράπεζες, η κοινοπραξία των οποίων υπέγραψε τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, περί το 1 δισ. ευρώ, με τη Fraport Greece, για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών ελληνικών αεροδρομίων, διάρκειας 40 ετών.

Η επένδυση της Fraport και του Ομίλου Κοπελούζου, που στηρίζει την ελληνική οικονομία στην πλέον κρίσιμη συγκυρία, χρηματοδοτείται ως εξής από τις ακόλουθες τράπεζες:
Οι

χρηματοδοτήσεις ανα τράπεζα:
Alpha Bank (284,7 εκατ. ευρώ)
Black Sea Trade and Development Bank (62,5 εκατ. ευρώ)
European Bank for Reconstruction and Development (186,7 εκατ. ευρώ)
European Investment Bank (280,4 εκατ. Ευρώ)

Σημειώνουμε ότι η Fraport Greece - μία κοινοπραξία της Fraport AG και του Όμιλου Κοπελούζου -, που θα καταβάλει 1,234 δισ. ευρώ συνολικά στο ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση, ανακοίνωσε πρόσφατα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αυξάνοντας το συνολικό κεφάλαιό της στα 650 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο τίμημα παραχώρησης, που έχει καταβληθεί ποτέ στο ελληνικό κράτος. Μέσω της επένδυσης αυτής, οι δύο μέτοχοι της Fraport Greece υποστηρίζουν τις προσπάθειες της χώρας για ανάκαμψη, δείχνοντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της κάτι, που αναγνώρισε, στη δήλωσή του, και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί.
«Οι μοντέρνες υποδομές θα διαδραματίσουν ένα κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό απαιτεί βιώσιμες επενδύσεις, οι οποίες θα διασφαλίσουν την πλήρη επίτευξη των δυνατοτήτων για δημιουργία θέσεων εργασίας και τόνωση της ανάπτυξης. Αυτή η συμφωνία, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιτυγχάνει την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων για τη χρηματοδότηση αναβαθμίσεων σε υποδομές ανάπτυξης, που θα υποστηρίξουν, για παράδειγμα, τον τουρισμό και την κινητικότητα. Αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του είδους των επενδύσεων, για την υποστήριξη των οποίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί, καθώς προσφέρουν εξέλιξη και ανάπτυξη».

Η συμφωνία περιλαμβάνει, επίσης, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των υποδομών στα αεροδρόμια. Η Fraport Greece θα επενδύσει τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ στη διάρκεια των πρώτων 4 ετών σε κατασκευαστικά έργα για την ανάπτυξη των αεροδρομίων, γεγονός, που αναμένεται να συμβάλλει στην περαιτέρω ώθηση του τουρισμού. Στο σύνολο της περιόδου παραχώρησης, οι επενδύσεις στις υποδομές των αεροδρομίων θα ξεπεράσουν τα 1,4 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα