Αποπληθωρισμός για 44ο συνεχόμενο μήνα


Σε περιβάλλον αποπληθωρισμού για 44ο συνεχόμενο μήνα βρέθηκε η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Οκτώβριο που ανακοινώθηκαν σήμερα, με τις τιμές καταναλωτή να συνεχίζουν να υποχωρούν.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο γενικός δείκτης τιμών κατέγραψε άνοδο 0,4% έναντι μείωσης 0,1% τον Σεπτέμβριο του 2016.

Ο μέσος δείκτης του 12μηνου Νοεμβρίου 2015 - Οκτωβρίου 2016 παρουσίασε μείωση 0,8% έναντι πτώσης 2% το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Η μείωση

σε ετήσιο επίπεδο, αποδίδεται στην πτώση των δεικτών:

Κατά 1,5% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα νωπά ψάρια, κρέατα γενικά, γαλακτοκομικά και αυγά, ψωμί και δημητριακά, πατάτες, νωπά λαχανικά και στα νωπά φρούτα.

Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στο ελαιόλαδο.

Κατά 2,2% της ομάδας «Ένδυση και Υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

Κατά 1,5% της ομάδας «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα υφαντουργικά προϊόντα οικιακής
χρήσης και στις μεγάλες οικιακές συσκευές ή μη.

Κατά 1,1% της ομάδας «Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στις πολιτιστικές δραστηριότητες.

Κατά 1,0% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Κατά 1,6% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη ατομικής φροντίδας και στα ασφάλιστρα οχημάτων.

Η αύξηση σε μηνιαίο επίπεδο, οφείλεται στην άνοδο των δεικτών:

Κατά 2,4% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Κατά 1,0% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη) και στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

Σημειώνεται ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,6% έναντι του Οκτωβρίου του 2015 και 0,4% έναντι του Σεπτεμβρίου του 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα