Άνοιξε η πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

09:25 3/8/2017 - Πηγή: Pagenews

Μία ακόμη ευκαιρία να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις έχουν από σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεγαλύτερες «βιώσιμες» επιχειρήσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εισέρχονται στην πλατφόρμα που υπάρχει στον διαδικτυακό χώρο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στον μηχανισμό.

Δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση έχουν τα νομικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα σύμφωνα με τα άρθρα 21 και 47 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013, Α'

167), εφόσον διαθέτουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα (ενδεικτικά Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε. και Ι.Κ.Ε.), καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και διαθέτουν πτωχευτική ικανότητα.

Τα τυπικά κριτήρια για την υποβολή των αιτήσεων, ανεξάρτητα από το μέγεθος των εταιρειών, είναι να υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές (καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες) άνω των 20.000 ευρώ στις 31.12.2016 και οι επιχειρήσεις να έχουν τουλάχιστον μία χρονιά στις τελευταίες τρεις που να εμφανίζουν λειτουργικά κέρδη (EBITDA).

Για να υπαχθούν, όμως, στον εξωδικαστικό υποχρεούνται στο πλαίσιο της αίτησης να αποκαλύψουν με κάθε λεπτομέρεια τα περιουσιακά τους στοιχεία και την πραγματική οικονομική τους κατάσταση (ζητούνται πάνω από 25 έγγραφα, πιστοποιητικά, αποδεικτικά κ.λπ.), γεγονός που αναμένεται ότι θα αποθαρρύνει τουλάχιστον εκείνους που δρουν ως «στρατηγικοί κακοπληρωτές».

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός αναμένεται ότι θα τύχει μεγάλης ανταπόκρισης από υπερχρεωμένες ελληνικές επιχειρήσεις, ταυτόχρονα θα φέρει πτωχεύσεις με συνοπτικές διαδικασίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα