Αλήθειες που... πονάνε για ΠΑΟ: Η πρόταση που… φεύγει ο Μπεργκ!


Ο ρεπόρτερ της εφημερίδας "Sportday", Γιώργος Σακελλαρίου μιλάει στον Sportdog για το ματς Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, το αν θα μείνει ή θα φύγει ο Μπεργκ, τον Λέτο, τον σχεδιασμό της νέας σεζόν και τον Ουζουνίδη!

Αναλυτικά:

Πώς είδες τον Παναθηναϊκό τού Κυπέλλου εναντίον του ΠΑΟΚ και πώς τον Παναθηναϊκό του πρωταθλήματος, λίγες ημέρες πριν, εναντίον της ίδιας ομάδας;

«Το

παιχνίδι πρωταθλήματος δεν προσφέρεται για κριτική. Ούτε για συμπεράσματα. Οσοι παρακολουθούν την ομάδα γνώριζαν τι μπορεί να προσφέρει ο κάθε παίκτης που αγωνίστηκε στην Τούμπα. Για παράδειγμα, οι Μέστο, Χουχούμης, που δέχθηκαν τη μεγαλύτερη κριτική, ξέραμε ότι δεν μπορούν περισσότερο. Ο Μπουμάλ φέτος είναι κακός, ο Βλαχοδήμος του ύψους ή του βάθους. Συνήθως το δεύτερο… Ευτυχώς ο Παναθηναϊκός δεν υπέστη ανεπανόρθωτη ζημιά. Οσο για την άποψη, ότι για να κρίνεις κάποιον είναι προτιμότερο να τοποθετείς και 5-6 ενδεκαδάτους μέσα για να μπορέσει κι αυτός να προσθέσει στοιχεία, θα επισημάνω ότι πήραν ευκαιρίες φέτος όλοι όσοι έπαιξαν στην Τούμπα και ήταν μία από τα ίδια…


Στο κύπελλο o Παναθηναϊκός ήταν πειθαρχημένος τακτικά και κατάφερε να κρατήσει, πλην μίας φάσης, τον ΠΑΟΚ εκτός περιοχής. Από τη στιγμή που το πέτυχε αυτό ήταν σχεδόν βέβαιο ότι μπροστά θα έβρισκε τις φάσεις για ένα έστω γκολ. Διότι διαθέτει ποιότητα. Ο Μπεργκ δεν σκόραρε, αλλά απέδειξε γιατί είναι σπουδαίος. Γιατί έχει όλο το πακέτο. Σέρβιρε δύο γκολ και έδειξε ότι έχει βρει ξανά κίνητρο».


Ο Ουζουνίδης έχει δημιουργήσει ένα τρίγωνο - φωτιά στην επίθεση, με Εμποκού, Μπεργκ και Κλωναρίδη να σκορπίζουν τον τρόμο στις αντίπαλες άμυνες. Πόσο χρήσιμο θα ήταν να το διατηρήσει και την επόμενη σεζόν; Αλλά και πόσο εφικτό είναι να τους διατηρήσει;

«Αυτή η τριάδα όντως είναι σημαντική. Να συμπληρώσουμε και τον Βιγιαφάνιες. Οντως ορισμένες φορές θεωρείται επιπόλαιος και τσαπατσούλης, αλλά είναι σημαντικός. Με την ΑΕΚ στο 2-3 τον κατηγορούσαν για τις ευκαιρίες, ωστόσο, έφτιαξε τα δύο πρώτα γκολ. Αυτοί οι παίκτες είναι χρήσιμοι ακόμα και να είναι στον πάγκο αν θες να ανέβεις επίπεδο. Να έχεις μεγαλύτερο και ποιοτικό ρόστερ. Ο Μπεργκ δεν νομίζω να φύγει ποτέ, εκτός κι αν έρθει «τρελή» πρόταση.


Στην ηλικία του δύσκολα θα έρθει από ευρωπαϊκό κλαμπ. Και δεν πιστεύω ότι θα ήθελε ο ίδιος να αφήσει την αγαπημένη του Ελλάδα για να πάει στην Κίνα ή στην αραβική χερσόνησο. Εννοείται ότι είναι απαραίτητο να μείνει. Πού να βρεις αυτό το πακέτο στη δύσκολη οικονομικά εποχή του συλλόγου. Ο Μπεργκ με τα τωρινά δεδομένα θα φύγει μόνο αν το ζητήσει ο ίδιος. Για τους άλλους δύο δεν είναι στο χέρι του Παναθηναϊκού. Ο Κλωναρίδης νομίζω θα μείνει, όσο κι αν κρατήσουν τα παζάρια με την ομάδα του. Χρειάζονται Ελληνες παίκτες με τα στοιχεία του. Ο Εμποκού είναι δύσκολη περίπτωση.


Έχει ένα όνομα στην Ευρώπη, έκανε καλό κόπα Αφρικα και η Κιέβο θα εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια για να βρει αγοραστή. Η υπόθεσή του θεωρώ ότι δύσκολα θα ξεκαθαρίσει πριν τα τέλη Ιουλίου (αν δεν προκύψει άλλος αγοραστής νωρίτερα). Φυσικά και θα είναι σημαντική εξέλιξη η παραμονή των δύο δανεικών».

Ο Λέτο δεν είναι ο παίκτης που ήταν, αλλά όταν παίζει κάνει καλά τη δουλειά του. Έχει θέση στον Παναθηναϊκό που θα κάνει πρωταθλητισμό συνέπειας την επόμενη σεζόν; Γνωρίζεις κάτι περισσότερο από το ρεπορτάζ;

«Ο Λέτο έχει ωριμάσει μετά τις περιπέτειες που πέρασε με την υγεία του. Εγινε πρόσφατα πατέρας, είναι άλλος άνθρωπος. Ποδοσφαιρικά έχει χάσει κάποια στοιχεία, όπως η εκρηκτικότητα και δεν μπορεί να παίζει σερί 90λεπτα σε Ευρώπη και ελληνικές διοργανώσεις.

Η πληροφορία που έχω είναι ότι υπάρχει διάθεση ομάδας και παίκτη για ανανέωση κι ότι μάλλον θα μείνει με ένα λογικό ποσό (δεν θα βρει κάτι καλύτερο εκτός Ελλάδας, εκτός κι αν τελικά θελήσει να γυρίσει στην πατρίδα του, όπου επίσης οικονομικά δεν θα βρει φοβερή προσφορά). Οσο κι αν η κάθε πλευρά ακολουθεί το δικό της παιχνίδι τακτικής, λοιπόν, το πιθανότερο είναι να μείνει.

Θεωρώ ότι έχει θέση, διότι έχει την ποιότητα να παίξει ακόμα κι ένα ποιοτικό ημίχρονο ή έστω μισάωρο ως αλλαγή. Για να γίνω κατανοητός. Άλλο να έχεις στον πάγκο τον Λέτο κι άλλο… έναν Ρινάλντι. Να προσθέσω βέβαια ότι ο σχεδιασμός συχνά ανατρέπεται.

Αν δηλαδή μπορεί να έρθει ο Γιάννου (λέω ένα όνομα), τότε ίσως κριθεί ότι είναι προτιμότερο να διατεθεί ένα ποσό σε άλλη θέση κι όχι για να μείνει και ο Λέτο».

Ο σχεδιασμός της επόμενης περιόδου πρέπει να αρχίσει από τον προπονητή. Θεωρείς δεδομένη την παρουσία του Ουζουνίδη στην άκρη του πάγκου; Τι πρέπει να κάνει ο Ουζουνίδης για να πρωταγωνιστήσει ο Παναθηναϊκός;


Ούτε συζήτηση για το αν θα είναι δεδομένη η παρουσία του. Ο Ουζουνίδης πρέπει να μείνει ακόμα κι αν χάσει το κύπελλο ή δεν πάρει την πρώτη θέση στα πλέι οφ. Πρέπει ο Παναθηναϊκός να πορευθεί για 2-3 χρόνια με τον ίδιο προπονητή. Μόνος του ο Ουζουνίδης δεν μπορεί να κάνει κάτι. Θα πρέπει να τον βοηθήσει ο Λυμπερόπουλος κι αυτός να βοηθηθεί από τη διοίκηση. Να δοθεί μπάτζετ. Για να πρωταγωνιστήσει ο Παναθηναϊκός χρειάζεται περισσότερους ποιοτικούς παίκτες, άρα και χρήματα. Ή έστω να βγουν τα ρίσκα με τις φθηνές επιλογές. Αρα, χρειάζεται και τύχη.


Ο Παναθηναϊκός και κατά συνέπεια ο Ουζουνίδης θα πρέπει να έχουν δύο ισάξιους παίκτες σε κάθε θέση. Αγωνιστικά θα πρέπει να δώσει ταυτότητα στην ομάδα, (τρόπο παιχνιδιού, σύστημα, αλλά να υπάρχει κι εναλλακτικό πλάνο), η οποία έχει ήδη αρχίζει να γίνεται αντιληπτή. Θα πρέπει επίσης να κρατήσει ενωμένους τους παίκτες στα αποδυτήρια και για μένα σημαντικό θα είναι να διαχειριστεί την όποια κρίση προκύψει. Εκεί φαίνεται ο καλός ο καπετάνιος και η αντοχή της μεγάλης ομάδας».

Η σεζόν έχει προχωρήσει αρκετά και όλοι έχουν σχηματίσει άποψη για το υλικό του Παναθηναϊκού. Ποιοι ποδοσφαιριστές θεωρείς ότι πρέπει να συνεχίσουν στον Παναθηναϊκό και ποιοι να αποχωρήσουν; Ποιοι έδειξαν ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν δηλαδή;

Το ποιοι δεν μπορούν το αναφέραμε και στην αρχή. Για τον Μολίνς δεν μπορώ να εκφέρω άποψη, παίκτες σαν τον Ρινάλντι θα πρέπει να φύγουν (μπορεί στο μέλλον να λάμψει το παιδί), διότι η συνεισφορά του είναι δυσανάλογη με το συμβόλαιό του. Και όλα είναι σε συνάρτηση με το οικονομικό. Αν μείνουν οι Εμποκού, Κλωναρίδης και δεν πωληθεί ο Μολέντο, τότε ο Παναθηναϊκός (φυσικά να μείνουν και όσοι θεωρούνται βασικοί) θα έχει μία σπουδαία βάση και θα χρειάζεται πιο λίγες ποιοτικές προσθήκες –σε συνδυασμό με πρωσωπικότητα- για να εμπλουτίσει το ρόστερ του. Οσον αφορά τον Στιλ, αν γυρίσει ο Κότσαρης και μπορεί να βρεθεί ένας έμπειρος με τα ίδια ή λιγότερα χρήματα, τότε θα πρέπει να αποχωρήσει. Ούτε ο Μαρινάκης έχει να δώσει κάτι άλλο».


Πώς βλέπεις τις εξελίξεις στο θέμα του γηπέδου; Υπάρχει κάτι περισσότερο να συμπληρώσουμε; Τι πιστεύεις εσύ ότι πρέπει να γίνει σε αυτό το θέμα, για το καλύτερο του Παναθηναϊκού (τοποθεσία, στέγαση όλων των τμημάτων κ.λπ.).

Για το γήπεδο τι να πω; Από το 2000 ακούμε τοποθεσίες, υποσχέσεις. Την πρώτη φορά που έγινε λόγος για το Γουδή ξεσηκώθηκαν οι όμοροι δήμοι. Ο κόσμος να κρατάει μικρό καλάθι. Για να γίνω λίγο αιρετικός με ενοχλεί το εξής. Να φωνάζουν όλοι «στον Ελαιώνα ούτε στον άλλον αιώνα» και μετά να το ξεχνούν. Στην ίδια περιοχή πήγε να γίνει γήπεδο. Μετά λέμε «γήπεδο μόνο στη Λεωφόρο» και τώρα «άντε να πάμε στο Γουδή». Μία μεγάλη ομάδα θέλει το γήπεδο που της αρμόζει. Οπου κι αν είναι. Για μένα, ο Παναθηναϊκός θ’ αποκτήσει γήπεδο όταν όλοι θα είναι ενωμένοι. Κι όποιος κατάλαβε. Τότε θα πιέσει την κάθε κυβέρνηση κι ενωμένος θα έχει τη δύναμη να το κάνει».

Πώς σχολιάζεις τις εξελίξεις στον Ερασιτέχνη, με την είσοδο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου;

«Οποιος έχει την οικονομική δύναμη να ενισχύσει τα τμήματα, ώστε να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, είναι ευπρόσδεκτος. Ο Γιαννακόπουλος έχει τη δύναμη και τη θέληση να βλέπει τον Παναθηναϊκό πρωτοπόρο. Αν θέλει όντως να μπει δυναμικά, τότε ναι, να το πράξει. Δεν χρειάζεται ο σύλλογος, πάντως, άλλες δημόσιες αντιπαραθέσεις, μεταξύ ανθρώπων που τον αγαπούν…».

Keywords
Τυχαία Θέματα