«Αλαλούμ» από το διάταγμα Τραμπ για τους πρόσφυγες


«Αλαλούμ» επικρατεί στις ΗΠΑ μετά την υπογραφή του διατάγματος για τους πρόσφυγες από τον Ντόναλντ Τραμπ. Το διάταγμα που τέθηκε αμέσως σε ισχύ, προβλέπει πως η χώρα δεν θα δεχθεί κανέναν πρόσφυγα για τις επόμενες 120 ημέρες, με αποτέλεσμα άνθρωποι που βρίσκονταν ήδη στην διαδικασία εγκατάστασής τους στις ΗΠΑ, να «μπλοκαριστούν» στα αεροδρόμια και να κρατούνται έως ότου

ξεκαθαριστεί η τύχη τους.

Αρχικά έγινε γνωστό πως δύο Ιρακινοί είχαν κρατηθεί στο αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης, όπου γρήγορα συγκεντρώθηκε πλήθος απαιτώντας την απελευθέρωσή τους. Αργότερα, ο ένας από τους δύο αφέθηκε ελεύθερος και συναντήθηκε με την γυναίκα και το παιδί του που τον περίμεναν.

Μετά το σάλο αντιδράσεων από όλο τον κόσμο, κατεπείγουσα εντολή με την οποία αναστέλλεται προς το παρόν η δυνατότητα των αρχών των ΗΠΑ να απελαύνουν από τη χώρα ανθρώπους που έχουν φτάσει σε αμερικανικά αεροδρόμια με έγκυρες βίζες εξέδωσε ομοσπονδιακή δικαστής του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Η δικαστίνα Αν Ντόνελι, πρόεδρος του περιφερειακού δικαστηρίου της ανατολικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης, έλαβε την απόφαση σε συνεδρίαση σχετικά με το διάταγμα του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα σε πολίτες επτά κατά πλειοψηφία μουσουλμανικών χωρών και ανεστάλη το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων.

Εν τω μεταξύ, σε επανέλεγχο θα υποβάλλονται οι κάτοχοι πράσινης κάρτας, εγγράφου που τους καθιστά νόμιμους κατοίκους των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, πριν τους επιτραπεί να επιστρέψουν στη χώρα, ανακοίνωσε το Σάββατο ο Λευκός Οίκος.

Στέλεχος της αμερικανικής προεδρίας αποσαφήνισε πως οι κάτοχοι πράσινης κάρτας που βρίσκονται εκτός ΗΠΑ και θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα θα πρέπει να επισκεφθούν κάποια αμερικανική πρεσβεία ή προξενείο και να υποβληθούν σε επιπρόσθετο έλεγχο.

Την ίδια ώρα διαδηλώσεις είχαν ξεσπάσει σε πολλά αμερικανικά αεροδρόμια, με το πλήθος να ζητά από τον αμερικανό πρόεδρο να πάρει πίσω το διάταγμα και να επιτρέψει στους κατατρεγμένους από τον πόλεμο πρόσφυγες να μπουν στην χώρα.

Αντιδράσεις από τους αρχηγούς κρατών
Ο Τζάστιν Τριντό, πρωθυπουργός του Καναδά, δήλωσε ότι η χώρα του θα υποδεχθεί εκείνους που φεύγουν για να γλιτώσουν τις διώξεις, την τρομοκρατία και τον πόλεμο, «ανεξαρτήτως της πίστης σας», μία ημέρα μετά το διάταγμα Τραμπ.
«Οσοι διαφεύγετε τις διώξεις, την τρομοκρατία και τον πόλεμο να γνωρίζετε ότι ο Καναδάς θα σας υποδεχθεί ανεξαρτήτως της πίστης σας», έγραψε στο Twitter o Τριντό. «Η διαφορετικότητα είναι η δύναμή μας #WelcometoCanada».
Εδώ και έναν περίπου χρόνο, ο Καναδάς έχει υποδεχθεί περί τους 35.000 σύρους πρόσφυγες. Ο ίδιος ο Τζάστιν Τριντό υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο την πρώτη ομάδα τον Δεκέμβριο 2015.

Μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης Τραμπ, η καναδική αεροπορική εταιρεία WestJet ανακοίνωσε ότι αναγκάσθηκε να αρνηθεί θέση σε επιβάτη με προορισμό τις ΗΠΑ, διευκρινίζοντας ότι θα επιστρέψει το τίμημα του εισιτηρίου στους επιβάτες τους οποίους αφορά η απόφαση του Τραμπ.

Η Air Canada ανακοίνωσε επίσης από την πλευρά της ότι θα επιστρέψει το τίμημα του εισιτηρίου στους επιβάτες που θα εμποδισθούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν αφορά παρά μικρό αριθμό επιβατών.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε χθες Σάββατο ότι «δεν συμφωνεί» με την επιβολή περιορισμών στη μετανάστευση και την αναστολή του προγράμματος υποδοχής προσφύγων που προώθησε με διάταγμα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε από την αντιπολίτευση αλλά και από το εσωτερικό του κόμματός της διότι δεν καταδίκασε τις κινήσεις του αυτές.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Τουρκία, η Μέι ερωτήθηκε τρεις φορές για το διάταγμα του Τραμπ. Απάντησε ότι η Ουάσινγκτον έχει την ευθύνη για τη χάραξη της πολιτικής της όσον αφορά τους πρόσφυγες.
Αργότερα, μετά την επιστροφή της στο Λονδίνο, η εκπρόσωπός της ανέφερε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ ότι «η πολιτική για τη μετανάστευση στις ΗΠΑ είναι ζήτημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ακριβώς όπως η πολιτική για τη μετανάστευση σε αυτή τη χώρα οφείλει να χαράσσεται από την κυβέρνησή μας. Αλλά δεν συμφωνούμε με αυτή την προσέγγιση και δεν θα την υιοθετήσουμε. Μελετάμε αυτό το διάταγμα για να εξακριβώσουμε τι σημαίνει και ποιες είναι οι νομικές συνέπειές του, και ειδικότερα ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου».

Προσέθεσε ότι εάν το διάταγμα επηρεάσει Βρετανούς «θα παρέμβουμε στην αμερικανική κυβέρνηση».
Το διάταγμα του Αμερικανού προέδρου «θα εκληφθεί στην Ιστορία ως ένα μεγάλο δώρο προς τους εξτρεμιστές και τους προστάτες τους», έγραψε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ σε μήνυμά του στο Twitter.
Ο Ζαρίφ πρόσθεσε, σε δεύτερο μήνυμά του στο Twitter, ότι «αυτή η συλλογική διάκριση βοηθά τους τρομοκράτες να στρατολογούν βαθαίνοντας έτσι τη ρωγμή που δημιουργήθηκε από εξτρεμιστές δημαγωγούς», κι ενώ «η διεθνής κοινότητα έχει ανάγκη τον διάλογο και τη συνεργασία για να αντιμετωπίσει στις ρίζες τους τη βία και τον εξτρεμισμό», κυρίως στη Μέση Ανατολή.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ προσέθεσε με επόμενες αναρτήσεις του πως οι Αμερικανοί που έχουν ήδη ιρανικές βίζες μπορούν να εισέλθουν στη χώρα, παρότι η Τεχεράνη υποσχέθηκε να απαντήσει με «μέτρα αμοιβαιότητας» στο διάταγμα Τραμπ.
«Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η απόφασή μας δεν έχει αναδρομική ισχύ. Όλοι οι κάτοχοι έγκυρης ιρανικής βίζας είναι ευχαρίστως ευπρόσδεκτοι», δήλωσε ο Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ σε μήνυμά του στο Twitter.
Το υπουργείο Εξωτερικών από πλευράς του κάλεσε τους Ιρανούς «να διασφαλίσουν ότι δεν θα έχουν πρόβλημα στην είσοδό τους στις ΗΠΑ ή στις χώρες από τις οποίες θα περάσουν για να φθάσουν εκεί», πριν αναχωρήσουν αεροπορικώς, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η Γερμανίδα καγκελάριος καταδίκασε και αυτή με τη σειρά της το διάταγμα που εξέδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, λέγοντας πως φωτογραφίζει και στοχεύει κυρίως τους Μουσουλμάνους, όπως μεταδίδει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος dpa international.

Χάος στις αερομεταφορές
Οι αεροπορικές εταιρίες που λειτουργούν στο αεροδρόμιο του Καΐρου κλήθηκαν επίσημα σήμερα να μην επιτρέπουν στους κατόχους αμερικανικής μεταναστευτικής βίζας από επτά μουσουλμανικές χώρες να επιβιβάζονται σε αεροπλάνα που θα πετάξουν για τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο Χόσαμ Χουσέιν, αξιωματούχος της EgyptAir.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι κάτοχοι πράσινης κάρτας από το Σουδάν, την Υεμένη, το Ιράν, το Ιράν, τη Συρία, τη Σομαλία και τη Λιβύη θα μπορούν να επιβιβάζονται στις πτήσεις για τις ΗΠΑ, όπως και οι κάτοχοι διπλωματικών διαβατηρίων και κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Υπενθυμίζεται ότι χθες δεν επετράπη η επιβίβαση πέντε πολιτών από το Ιράκ και ενός από την Υεμένη σε πτήση της EgyptAir που αναχωρούσε από το Κάιρο με προορισμό τη Νέα Υόρκη.
Δικαστική εντολή για αναστολή απελάσεων ταξιδιωτών με έγκυρη βίζα

Την ίδια ώρα, κατεπείγουσα εντολή με την οποία αναστέλλεται προς το παρόν η δυνατότητα των αρχών των ΗΠΑ να απελαύνουν από τη χώρα ανθρώπους που έχουν φτάσει σε αμερικανικά αεροδρόμια με έγκυρες βίζες εξέδωσε ομοσπονδιακή δικαστής του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.
Η δικαστίνα Αν Ντόνελι, πρόεδρος του περιφερειακού δικαστηρίου της ανατολικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης, έλαβε την απόφαση σε συνεδρίαση σχετικά με το διάταγμα του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα σε πολίτες επτά κατά πλειοψηφία μουσουλμανικών χωρών και ανεστάλη το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών εκτιμά ότι η εντολή επηρεάζει 100 ως 200 ανθρώπους που έχουν συλληφθεί σε αεροδρόμια των ΗΠΑ ή ταξιδεύουν, αν και νομικοί σύμβουλοι της αμερικανικής κυβέρνησης δεν ήταν σε θέση σε επιβεβαιώσουν τον αριθμό.

Επιπρόσθετοι έλεγχοι για τους κατόχους πράσινης κάρτας
Σε επανέλεγχο θα υποβάλλονται οι κάτοχοι πράσινης κάρτας, εγγράφου που τους καθιστά νόμιμους κατοίκους των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, πριν τους επιτραπεί να επιστρέψουν στη χώρα, ανακοίνωσε το Σάββατο ο Λευκός Οίκος.
Στέλεχος της αμερικανικής προεδρίας αποσαφήνισε πως οι κάτοχοι πράσινης κάρτας που βρίσκονται εκτός ΗΠΑ και θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα θα πρέπει να επισκεφθούν κάποια αμερικανική πρεσβεία ή προξενείο και να υποβληθούν σε επιπρόσθετο έλεγχο.

Απαγόρευση εισόδου και για πληρώματα αεροσκαφών
Σε ενημέρωση της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA) η οποία περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, επισημαίνεται ότι το διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προχθές Παρασκευή αιφνιδίασε τις εταιρείες του κλάδου των αερομεταφορών.

Στο μήνυμα αναφέρεται ότι η ομοσπονδιακή υπηρεσία τελωνείων και προστασίας των συνόρων των ΗΠΑ ενημέρωσε την IATA για τους νέους κανόνες το απόγευμα του Σαββάτου και διευκρινίζεται πως όλα τα μέλη πληρωμάτων που έχουν διαβατήρια χωρών όπως το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων πιλότων και αεροσυνοδών, απαγορεύεται να εισέλθουν στην αμερικανική επικράτεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα