Αγώνας δρόμου Αθήνας-δανειστών για τεχνική συμφωνία


Την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας με τους θεσμούς επιθυμεί να επιτύχει η κυβέρνηση μέχρι τις 22 Μαΐου, στον νέο γύρο επαφών που ξεκινά σήμερα η διαπραγματευτική ομάδα με τους εκπροσώπους των δανειστών που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα.

Οι συναντήσεις ξεκινούν εκ νέου σήμερα στον απόηχο των επαφών του οικονομικού επιτελείου στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον. Η κυβέρνηση έχει ως

βασικό χαρτί στο τραπέζι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 και την εκτίναξή του στο 3,9% του ΑΕΠ.

Όπως ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, οι συζητήσεις στην Αθήνα θα κινηθούν με βάση την κατ’ αρχήν απόφαση που λήφθηκε στις 7 Απριλίου στο Εurogroup της Μάλτας. Δηλαδή θα περιοριστεί στα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης (δημοσιονομικά, εργασιακά, αγορά ενέργειας), προκειμένου να προετοιμάσει το σχέδιο συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο.

Στο μεταξύ, οι συναντήσεις μεταξύ των ομάδων των δανειστών και των στελεχών του οικονομικού επιτελείου που ξεκινούν σήμερα το απόγευμα προβλέπεται ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε ένα διάστημα που δεν θα ξεπεράσει τη μια εβδομάδα.

Το πρόγραμμα των συνομιλιών διαμορφώνεται ως εξής:

17:00 Ενέργεια
19:00 Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠΕ).

Στις επαφές Αθήνας-θεσμών θα συζητηθούν εκτός από τη δεύτερη αναθεώρηση του Μνημονίου με την Ε.Ε. (MOU) και το κείμενο που θα αποτελέσει το νέο Μνημόνιο με το ΔΝΤ (ΜΕFP-Memorandum of Economic & Financial Policies).

Επίσης, είναι σαφές ότι η τεχνική συμφωνία προϋποθέτει την «πλήρη εφαρμογή των μέτρων». Με άλλα λόγια, θα πρέπει να ψηφιστούν και να εκδοθούν και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που θα επιτρέπουν την άμεση εφαρμογή τους. Φιλοδοξία του οικονομικού επιτελείου είναι όλα αυτά να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τις 15 Μαΐου.

Στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει κάποιος χρόνος ώστε τα νομοσχέδια και οι αποφάσεις να μεταφραστούν και να σταλούν στους θεσμούς ώστε να συνταχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας (compliance report). Μόνο τότε θα θεωρηθεί ότι η Ελλάδα έχει τεχνική συμφωνία για τις δικές της υποχρεώσεις και θα πρέπει να περιμένει τις αποφάσεις σε επίπεδο κορυφής για χρέος και πλεονάσματα.

Να σημειωθεί ότι το προσχέδιο του νέου μνημονίου που απέστειλαν Κομισιόν και ΔΝΤ χθες περιλαμβάνει μεταξύ άλλων όρους για μειώσεις κατά 22% στην προσωπική διαφορά των κύριων και μείωση των επικουρικών συντάξεων αν δεν επιτευχθεί ο στόχος, αλλαγές στα εργασιακά με κατάργηση του βέτο του υπουργείου Εργασίας στις ομαδικές απολύσεις και άρση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές.

Σύσκεψη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας στο Υπουργείο Οικονομικών

Σύσκεψη της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, πριν από την έναρξη των νέων επαφών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, Επικρατείας Δημήτρης Λιάκος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα