ΑΕΠ: Το Μαξίμου κάνει πάρτι, η αντιπολίτευση το "χαλάει"


"Σημαία" της φαίνεται πως θέλει να κάνει τα στοιχεία του ΑΕΠ γ΄’ τριμήνου η κυβέρνηση.

Το Μαξίμου έχει ξεκινήσει τους πανηγυρισμούς και καταστρώνει σχέδια αξιοποίησης των στοιχείων, ενόψει διαπραγμάτευσης και όχι μόνο.

Ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει άλλη γνώμη και σχέδια και αρχίζει την αποδόμηση του κυβερνητικού.. αφηγήματος. "Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα στοιχεία του Α.Ε.Π. του γ' τριμήνου του 2016. Μόνο που τα στοιχεία αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι το περυσινό γ' τρίμηνο

ήταν καταστροφικό", τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζει πως "πέρυσι η κυβέρνηση Τσίπρα, στέγνωσε την αγορά σκουπίζοντας τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, έκανε εσωτερική στάση πληρωμών, έκλεισε τις τράπεζες, επέβαλε capital controls και υπέγραψε το αχρείαστο, 3ο Μνημόνιο, με μέτρα λιτότητας ύψους 9 δισ. ευρώ".

Επομένως - συνεχίζει η ΝΔ - τα στοιχεία για αύξηση του Α.Ε.Π. το γ' τρίμηνο της φετινής χρονιάς δεν είναι για πανηγυρισμούς.

"Όσο για το "αποτύπωμα" της πολιτικής της στην κοινωνία, ας ρωτήσει η κυβέρνηση τους 82.810 συμπολίτες μας που έχασαν τις δουλειές τους τον Οκτώβριο, τα 2.400.000 συνταξιούχους που είδαν κύριες και επικουρικές συντάξεις να σφαγιάζονται και το ΕΚΑΣ να καταργείται, τους χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες που έβαλαν λουκέτο», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Πειραιώς.

Τι απαντά το Μαξίμου;

Όσο η οικονομία ανακάμπτει ξεπερνώντας ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, τόσο καταρρέει το σχέδιο της ΝΔ που επενδύει στην καταστροφή", τονίζει σε ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Παράλληλα, όπως σημειώνεται: "Καλά θα κάνουν να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα".

Τα σχέδια για αξιοποίηση

Το Μαξίμου σηκώνει πολύ ψηλά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία καταγράφουν δυναμική ανάπτυξη 1,5% του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο.

Τα στοιχεία, τα οποία σημειώνουν την καλύτερη επίδοση από το 2008 για την ελληνική οικονομία, ανακοινώθηκαν σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα και ενώ Αθήνα και δανειστές επανεκκινούν τα σκληρά παζάρια, με την κυβέρνηση να στοχεύσει στην επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ημερομηνία ορόσημο.

Μάλιστα, τα στοιχεία ήρθαν στο φως ένα 24ωρο πριν την επίσκεψη του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, στην οποία το Μαξίμου έχει ποντάρει πολλά όσον αφορά στο "καυτό" ζήτημα της διευθέτησης του χρέους.

Τα καλά μαντάτα

Την καλύτερη επίδοση από το πρώτο τρίμηνο του 2008 παρουσίασε η ελληνική οικονομία στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
Επίσης, η Υπηρεσία αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για τα προηγούμενα τρίμηνα και πλέον υπολογίζει ότι η ύφεση του 2ου τριμήνου ήταν 0,6% από 0,9%, όπως υπολόγιζε προηγουμένως και το πρώτο τρίμηνο 0,8% έναντι ύφεσης 1%, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Τα στοιχεία προς το παρόν (πρέπει να εκδοθούν και οι ανακοινώσεις του δ’ τριμήνου) επιβεβαιώνουν τους στόχους του προϋπολογισμού, που βασίζονται σε ύφεση 0,3% φέτος.

Τα στοιχεία είναι πολύ καλύτερα από τις εκτιμήσεις αναλυτών στο Bloomberg, οι οποίοι κατά μέσο όρο ανέμεναν αύξηση ΑΕΠ 0,2% σε τριμηνιαία βάση και 0,4% σε ετήσια.

Αναλυτικά:

• Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2016, παρουσίασε αύξηση κατά 0,5%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2016, ενώ σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο 2015 παρουσίασε αύξηση κατά 1,5%.
• Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2016, παρουσίασε αύξηση κατά 1,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2015.

Η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν, στις 29/11/2016, τα προσωρινά στοιχεία με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν καταστεί διαθέσιμα τότε. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Σεπτεμβρίου ισοζυγίου πληρωμών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Επισημαίνεται ότι το ΑΕΠ των προηγούμενων τριμήνων έχει αναθεωρηθεί λόγω προσαρμογής των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών στα αναθεωρημένα ετήσια στοιχεία και λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης

Keywords
Τυχαία Θέματα