Reuters: Προκαταρκτική συμφωνία Αθήνας-θεσμών


Σε προκαταρκτική συμφωνία έφτασε η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς για εργασιακά και περικοπές στις συντάξεις.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων, η συμφωνία προβλέπει την περικοπή των συντάξεων σε ποσοστό 1% του ΑΕΠ και τη μείωση του αφορολόγητου περίπου στις 6.000 ευρώ για να εξοικονομηθεί επιπλέον 1% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά τα εργασιακά, η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση του ορίου απολύσεων, ενώ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις

θα επανεκκινήσουν μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.

Σχετικά με τη ΔΕΗ, +2,91% η συμφωνία προβλέπει να ξεκινήσει διαδικασία πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων.

Στην αγορά εργασίας, η Ελλάδα δεν θα πιεστεί να απελευθερώσει περαιτέρω τις ομαδικές απολύσεις, όπως είχε αρχικά ζητηθεί από το ΔΝΤ, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες είχαν αποδυναμωθεί ως μέρος της συμφωνίας του 2012, αναμένεται να επανεξεταστούν μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.

Η κατ' αρχήν συμφωνία, ανέφεραν οι πηγές, μπορεί κλείσει και πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Πάντως, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπρέιτχαρτ, δεν επιβεβαιώνει το σχετικό ρεπορτάζ.

Τι σχολίασε η κυβέρνηση:

Όταν θα έχουμε συμφωνία θα το μάθετε επισήμως σχολίαζε κυβερνητική πηγή, με αφορμή δημοσίευμα του Ρόιτερς, σύμφωνα με το οποίο "οι δανειστές και η Αθήνα κατέληξαν σε συμφωνία για σημαντικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις και μειώσεις συντάξεων στις συνομιλίες για την αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης".

Συγκεκριμένα, η ίδια πηγή σημείωνε: "Ουδέν σχόλιον. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή ".

Keywords
Τυχαία Θέματα