Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί, Ρέγκλινγκ: Κάναμε πρόοδο-Η τελική συμφωνία επί της β' αξιολόγησης είναι κοντά


Οι κ.κ. Γερούν Ντάισλεμπλουμ, Πιέρ Μοσκοβισί και Κλάους Ρέγκλινγκ αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup για την Ελλάδα, προχώρησαν σε δηλώσεις.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανέφερε ότι απόψε «κάναμε τεράστια πρόοδο. Το απόγευμα είχαμε τις πρώτες συζητήσεις εν τω βάθει για τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά δεν καταλήξαμε σε μια συνολική συμφωνία στο ζήτημα. Θα συνεχίσουμε

τις επαφές τις επόμενες εβδομάδες».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε επίσης ότι θα γίνουν νέες συζητήσεις σε τρεις εβδομάδες και πρόσθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος. Η εκταμίευση της δόσης πάντως, μπορεί να προχωρήσει τον Ιούνιο.

Ο Πιερ Μοσκοβισί επισήμανε ότι συζητήθηκαν 140 μέτρα, τα οποία είναι μεταρρυθμιστικά, ενώ αναφέρθηκε και στην ψήφιση, την περασμένη εβδομάδα των προαπαιτούμενων από το ελληνικό κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι η χώρα μας έχει σημειώσει πολύ σημαντική πρόοδο.

Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε επίσης ότι "είχαμε μακροσκελείς συζητήσεις. Προχωρήσαμε σημαντικά. Θέλουμε συμφωνία για το χρέος στο επόμενο Eurogroup. Έχουμε γόνιμο έδαφος".

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ από την πλευρά του συμφώνησε ότι σημειώθηκε πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα. «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε εκταμιεύσεις», πρόσθεσε και σημείωσε ότι θα ήθελαν να συζητήσουν και για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. "Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις εκταμιεύσεις μόλις υπάρξει πλήρης συμφωνία. Θέλουμε να μιλήσουμε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που συμφωνήθηκαν τον Μάιο 2016" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ξεκαθάρισε ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν έκλεισε, αν και όπως πρόσθεσε, «είμαστε πολύ κοντά». «Πιστεύω ότι η τελική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι πολύ κοντά. Θα κάνουμε τους τελευταίους ελέγχους», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν θέλησε να απαντήσει στην ερώτηση για το ποια πλευρά "μπλόκαρε" τελικά την επίτευξη συμφωνίας.

Στην ερώτηση πού εντοπίζεται η διαφωνία για την ελάφρυνση του χρέους ο πρόεδρος του Ντάισελμπλουμ είπε ότι πέρσι το Μάιο μπήκαν οι βάσεις για το μεσοπρόθεσμο. Για τα δάνεια όμως, και τα χρέη, αυτά μένουν ανοιχτά. Σήμερα δεν έχουμε συμπέρασμα.

Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς συνολική συμφωνία και η συζήτηση για το χρέος μετατίθεται για το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup στις 15 Ιουνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα