Fitch: Η αξιολόγηση θα κλείσει


Την αξιολόγηση CCC για Ελλάδα διατηρεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch ο οποίος εκτιμά πως η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί πολύ πριν τον Ιούλιο.

Αφού ο οίκος περιγράφει τις διαφωνίες Ευρωπαίων-ΔΝΤ για το χρέος και το ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνει πως οι σχέσεις Αθήνας- δανειστών έχουν μείνει

σε μια σχετικά σταθερή βάση μετά την συμφωνία του υφιστάμενου προγράμματος.

Η Ελλάδα έχει καλύψει τους όρους του προγράμματος και κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 4,4 δισ. ευρώ το 2016, χάρη στα υψηλότερα απ’ όσο αναμένονταν στον προϋπολογισμό έσοδα. Παράλληλα, το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,8% σε ετήσια βάση, η μεγαλύτερη αύξηση τα τελευταία οκτώ χρόνια.

«Η πρόοδος αυτή είναι ένας λόγος που πιστεύουμε ότι οι ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα είναι προετοιμασμένοι να προχωρήσουν με την δεύτερη αξιολόγηση και την εκταμίευση πόρων χωρίς την εμπλοκή του ΔΝΤ.

Ενας ακόμα λόγος είναι η επιθυμία τους να αποφύγουν ελληνική πολιτική κρίση στη διάρκεια μιας «πλούσιας» εκλογικής χρονιάς στην Ευρώπη.

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης από το πρόγραμμα του ESM θα επέτρεπε στην Ελλάδα να καλύψει τις λήξεις χρέους που έχει τον Ιούλιο, που ανέρχονται σε πάνω από 6 δισ. ευρώ. Κάνοντάς το αυτό έγκαιρα και αποφεύγοντας την ακραία διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 «θα μείωνε τον κίνδυνο υπονόμευσης της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας από ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη ή από τη δημιουργία ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από το ελληνικό δημόσιο για να διατηρήσει ρευστότητα», αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας ότι τα πρόσφατα γεγονότα τονίζουν ότι ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει αδύνατο σημείο για το αξιόχρεο της Ελλάδας, παρά τις θετικές οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις.

Ο οίκος τονίζει ότι οι επαναλαμβανόμενες εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και των επίσημων πιστωτών της αντανακλώνται ήδη στο ελληνικό αξιόχρεο, το οποίο είναι στη βαθμίδα CCC ή χαμηλότερα επί σχεδόν μία διετία.

«Η αξιολόγησή μας για το αξιόχρεο στηρίζεται από την υπόθεσή μας ότι η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί πολύ πριν από τον Ιούλιο, επιτρέποντας την πρόσβαση σε επίσημη χρηματοδότηση», προσθέτει.

Keywords
Τυχαία Θέματα