Eurogroup: Τετραμερή συνάντηση επιδιώκει ο Τσακαλώτος


Λίγες ώρες πριν την έναρξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκη θα επιδιώξουν να υπάρξει τετραμερής συνάντηση με την παρουσία του Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί από την Κομισιόν και του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μετά τον "πάγο" που έβαλε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην ελληνική πλευρά, ο κ. Τσακαλώτος

θέλει να μιλήσει πριν τη συνεδρίαση προκειμένου να αλλάξει το κλίμα, αν και η συνεδρίαση του σημερινού Eurogroup αναμένεται άκρως συναρπαστική και σίγουρα δύσκολη για την ελληνική πλευρά.

Και δεν είναι μόνο ο Ντάισελμπλουμ, αλλά και η στάση που αναμένεται να κρατήσει το ΔΝΤ, αφού από την ελληνική πλευρά επισημαίνεται πως συνεχώς ζητάει πράγματα, χωρίς όμως να λέει τι.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν πως είναι πιθανό το ΔΝΤ απλά να ροκανίζει το χρόνο με στόχο να ενδώσει στις απαιτήσεις του, αφού τον Ιούλιο λήγει το ομόλογο ύψους 7,4 δισ. ευρώ, με την Κυβέρνηση πάντως να μην επιθυμεί ένα τέτοιο σενάριο.

Οι συμφωνίες και τα "αγκάθια"

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες οι δύο πλευρές φαίνεται να τα έχουν βρει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό και πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ενώ αγκάθια παραμένουν το σχέδιο επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ άνοιξε ξανά θέμα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ.

Σε ότι αφορά τις συντάξεις και το αφορολόγητο, το σίγουρο είναι ότι με τα έως τώρα δεδομένα οι απώλειες για συνταξιούχους-φορολογουμένους θα είναι βαριές.

Συγκεκριμένα, δεδομένου ότι πρέπει να εξοικονομηθούν 1,8 δις ευρώ το χρόνο από τις συντάξεις και 1,8 δις ευρώ από τη μείωση του αφορολόγητου σε συνδυασμό με τη δέσμευση της κυβέρνησης που αποδέχεται πλέον πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα σημαίνουν ότι οι συνταξιούχοι θα χάσουν τουλάχιστον 700-1.000 ευρώ ετησίως.

Keywords
Τυχαία Θέματα