Eurogroup: Με το πιστόλι στο τραπέζι οι δανειστές για τα μέτρα


Με... συνοπτικές διαδικασίες θα ολοκληρωθεί το αυριανό Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, γεγονός που γεννά αρνητικά σενάρια για την Ελλάδα και την κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία είναι "εγκλωβισμένη" στα παιχνίδια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τα μηνύματα από τη βελγική πρωτεύουσα φτάνουν με τη μορφή τελεσίγραφου για την Αθήνα,

την ώρα που το ΔΝΤ σφίγγει ασφυκτικά το ζωνάρι για την άμεση νομοθέτηση και νέων μέτρων, ύψους 4,5 δισ. ευρώ, με απώτερο σκοπό τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Κανείς δεν περιμένει συμφωνία στο επικείμενο συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, αλλά η ελληνική πλευρά προσδοκούσε έστω στην καλύτερη περίπτωση μία απόφαση για επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα και επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

Οι δανειστές είναι αποφασισμένοι να βάλουν… το πιστόλι στον κρόταφο της κυβέρνησης, ζητώντας της να ψηφίσει τώρα νέα, επιπρόσθετα μέτρα, τα οποία θα ικανοποιούν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πακέτο προς την Ελλάδα.

Στην ουσία οι δανειστές ζητούν εδώ και τώρα ψήφιση μέτρων, όπως η μείωση του αφορολόγητου, η κατάργηση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, πέραν των γνωστών εκκρεμοτήτων σε εργασιακά και αγορά ενέργειας.

Η δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα περιπλέκει το κουβάρι, καθώς το ΔΝΤ επιμένει στην ψήφιση των μέτρων για μετά το 2018 άμεσα, προκειμένου να λάβει μέρος στο τρίτο πρόγραμμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά νέα μέτρα, αλλά μόνο την παράταση του «κόφτη» δαπανών για ένα χρόνο, έως το 2019.

Διαμήνυσε επίσης ότι «εάν δεν υπάρξει συμφωνία για όλα, δεν θα έχει συμφωνηθεί τίποτα», κάλεσε δηλαδή τους δανειστές να συμφωνήσουν και στο δύσκολο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, που αφορά ανταλλάγματα που ζητά η κυβέρνηση με τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Ο κ Τζανακόπουλος επανέλαβε τη βούληση της Αθήνας για πολιτική διαπραγμάτευση ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς των θεσμών.

Πάντως όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αποτελεί μονόδρομο προκειμένου το Ταμείο να κηρύξει το χρέος βιώσιμο και να ανοίξει τον δρόμο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα