Citi: Καμία πολιτική συμφωνία ως τη λήξη του ομολόγου των 8 δισ. τον Ιούλιο


Επανάληψη του θρίλερ του 2015 "βλέπει" η Citi για την Ελλάδα. Ο οίκος, αποτιμώντας τις εξελίξεις στο χθεσινό Eurogroup, επισημαίνει ότι οι όποιες αποφάσεις είναι απλώς προσωρινές και πως πολιτική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν θα έχει επιτευχθεί πριν τον ερχόμενο Ιούλιο, όπου η Αθήνα καλείται να αποπληρώσει το ομόλογο των 7,2 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η Citi, υπάρχουν τρία συμπεράσματα

από τη συνεδρίαση του Eurogroup:

Πρώτον, το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα για την ώρα, μετά το αίτημα του Βερολίνου, με την υπόθεση ότι το νέο πακέτο δομικών μεταρρυθμίσεων ενδέχεται να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους.

Το αν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τελικά στο πρόγραμμα παραμένει αβέβαιο, αλλά προς το παρόν δεν αποσύρεται, κάτι που μπορεί να αποτιμηθεί ως θετικό βήμα.

Δεύτερον, το διχαστικό ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων έχει τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης, για την ώρα. Στο επίκεντρο τίθενται λιγότερο πολιτικά τοξικές δομικές μεταρρυθμίσεις και δεν κρίνονται απαραίτητα νέα μέτρα λιτότητας.

Τρίτον, η συνεδρίαση της Δευτέρας δείχνει την ξεκάθαρη προθυμία των ευρωπαίων πολιτικών να αποφύγουν το αδιέξοδο, με το βλέμμα και στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ωστόσο, τονίζει ο οίκος, δεδομένου ότι η Αθήνα δεν έχει επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες, δεν αναμένεται πολιτική συμφωνία πριν τον Ιούνιο. «Όπως συνήθως, μόλις λίγες εβδομάδες πριν την επόμενη αποπληρωμή χρέους τον Ιούλιο», καταλήγει ο οίκος.

Keywords
Τυχαία Θέματα