Bloomberg: Εξαιρετικά δύσκολο να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο QE


Απίθανο να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς asset στο προσεχές μέλλον είναι για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με όσα δήλωσε πηγή που γνωρίζει την υπόθεση στο Bloomberg.

Όπως εξηγεί, οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν είναι προετοιμασμένοι να προσφέρουν σημαντικά πιο ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των δανείων διάσωσης για να βελτιώσουν τις προοπτικές χρέους της χώρας.

Οι υπουργοί

Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν στο Λουξεμβούργο στις 15 Ιουνίου για να συζητήσουν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για τα οποία η ΕΚΤ έχει δηλώσει πως είναι απαραίτητα προτού εξετάσει την αγορά ελληνικών ομολόγων.

Το Eurogroup αναμένεται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης της Αθήνας, κάτι που θα επιτρέψει την εκταμίευση των 7,4 δισ. ευρώ που είναι απαραίτητα για ένα αντίστοιχο ποσό αποπληρωμής ομολόγων τον Ιούλιο.

Μια συμφωνία στο Eurogroup θα επιτρέψει στο ΔΝΤ –του οποίου η συμμετοχή στο πρόγραμμα διάσωσης αποτελεί προϋπόθεση για πολλά κράτη- να δεσμευτεί κατ' αρχήν σε ένα υπό όρους δάνειο, δήλωσε η πηγή. Αλλά η έκταση και οι όροι των δεσμεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους πιθανώς δεν θα πείσουν το δ.σ. της ΕΚΤ να αγοράσει ελληνικά ομόλογα.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα συνεχιστεί έως τουλάχιστον τον Δεκέμβριο του 2017, με τους αναλυτές να αναμένουν τη σταδιακή μείωσή του κατά τη διάρκεια του 2018.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι υπάρχει ελάχιστος διαθέσιμος χρόνος προκειμένου να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα, προτού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της κεντρικής τράπεζας.

Τέλος, επισημαίνει τη Γαλλική πρωτοβουλία να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των εταίρων στο ζήτημα του χρέους. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σημειώνεται, βλέπουν την πρόταση ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά αμφιβάλλουν ότι θα αρκούσε για να πείσει την ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, αν το ΔΝΤ διατηρήσει τη θέση του ότι το χρέος της χώρας είναι μη βιώσιμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Bloomberg, Εξαιρετικά, Ελλάδα,Bloomberg, exairetika, ellada