Ζ. Γκάμπριελ: Σε «υψηλά εθνικιστικούς τόνους» η ομιλία Τραμπ

Αποτέλεσμα «κακής ριζοσπαστικοποίησης» χαρακτήρισε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο Γερμανός αντικαγκελάριος, την εκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, δίνοντας με αυτό τον τρόπο τον τόνο για το τι πρόκειται να ακολουθήσει μετά την ορκωμοσία Τραμπ στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην Ένωση αλλά και στην Γερμανία όταν χαρακτήρισε «καταστροφικό λάθος»,

το άνοιγμα των συνόρων της Γερμανίας κατά την προσφυγική κρίση.

Ο Γκάμπριελ σε συνέντευξή του μετά την ορκωμοσία Τραμπ, είπε πως η ομιλία του κινήθηκε σε «υψηλά εθνικιστικούς τόνους», ενώ πρόσθεσε πως η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ενωμένη για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

Η Γερμανία θα χρειαστεί μια νέα οικονομική στρατηγική, προσανατολισμένη στην Ασία, σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ αρχίσει έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, πρόσθεσε ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προειδοποιώντας ότι επίκειται μια δύσκολη περίοδος στις διεθνείς σχέσεις μερικές ώρες μετά την ορκωμοσία του Ρεπουμπλικάνου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF, στην πρώτη επίσημη κυβερνητική αντίδραση της Γερμανίας στην ομιλία που εκφώνησε ο Τραμπ αμέσως μετά την ορκωμοσία του, είπε πως, «νομίζω ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για μια δύσκολη περίοδο».

Ο ίδιος ανέφερε πως ο Τραμπ ήταν «απόλυτα σοβαρός» στην ομιλία αυτή, κάτι που σημαίνει ότι θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις τους στο πεδίο του εμπορίου και σε άλλα ζητήματα.

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, αλλά ο Τραμπ έχει διαμηνύσει πως η κυβέρνησή του θα επιβάλει δασμούς ύψους 35% στα αυτοκίνητα που η γερμανική βιομηχανία BMW σχεδιάζει να παράγει σε ένα νέο εργοστάσιο στο Μεξικό και να εξάγει στην αμερικανική αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα