Υπό δοκιμή εμβόλιο για τον έρπη γεννητικών οργάνων – Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα

Ισχυρή προστατευτική δράση σε ποσοστό έως 98% σε πειραματόζωα εμφανίζει ένα υπό ανάπτυξη εμβόλιο για τον ιό του έρπη των γεννητικών οργάνων (HSV2), σύμφωνα με τα αποτελέσματα προκλινικών δοκιμών σε χοίρους και μαϊμούδες.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα προγραμματίζονται οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους εντός του 2017 ή του 2018.

Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής τον καθηγητή λοιμωδών νόσων Χάρβεϊ Φρίντμαν του Ινστιτούτου Ανσολογίας, ανέπτυξαν

ένα νέο εμβόλιο που δημιουργεί τρία ξεχωριστά αντισώματα, από τα οποία το ένα εμποδίζει τον ιό να μολύνει τα κύτταρα και τα άλλα δύο τον εμποδίζουν να μπλοκάρει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Πρόκειται για μια καινοτόμα στρατηγική και δουλεύει θαυμάσια. Κανένα άλλο υποψήφιο εμβόλιο δεν έχει αφήσει τόσες υποσχέσεις», δήλωσε ο δρ Φρίντμαν, ο οποίος ήδη συζητά με φαρμακευτικές εταιρείες για την έναρξη κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους.

Το εμβόλιο χορηγείται τρεις φορές σε μηνιαία χρονικά διαστήματα (η τρίτη δόση θα μπορούσε να δοθεί και μετά από έξι μήνες). Αν το εμβόλιο αποδειχθεί στους ανθρώπους τόσο αποτελεσματικό όσο και στα πειραματόζωα, τότε εκτιμάται ότι ο ιός HSV2 θα είναι δυνητικά κολλητικός μόνο κάθε δύο μέρες ανά 1.000 μέρες, πράγμα που ουσιαστικά θα σταματήσει την ικανότητά του να εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Pathogens».

Keywords
Τυχαία Θέματα