Πρωτοβουλίες από ΗΠΑ – Τουρκία να αποκλιμακωθεί η ένταση στα αραβικά κράτη

Διαμεσολαβητικό ρόλο έχουν λάβει οι δύο χώρες για ηρεμία στην περιοχήΤο Κατάρ φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αμερικανική αεροπορική βάση στη Μέση ΑνατολήΤουρκικές πρωτοβουλίες με τους ηγέτες του Κατάρ, της Ρωσίας, του Κουβέιτ, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας

«Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να αποκλιμακώσουν διπλωματικά την ένταση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ», αναφέρουν αμερικανοί αξιωματούχοι, σε μία προσπάθεια να ομαλοποιηθούν οι τεταμένες σχέσεις στις τάξεις των χωρών του Κόλπου.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν

ότι το Κατάρ είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή του Κόλπου. Έτσι, ενδεχόμενη απομόνωσή του, θα έχει συνέπειες για την Ουάσιγκτον.

Διπλωματικοί κύκλοι στην αμερικανική πρωτεύουσα αφήνουν μάλιστα να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον αιφνιδιάστηκε από την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να επιδεινώσει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Κατάρ

Η Ουάσιγκτον έχει επίσης σημαντικά γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή καθώς στο Κατάρ υπάρχει η μεγαλύτερη αεροπορική βάση των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η βάση αυτή αξιοποιείται επιχειρησιακά για την πραγματοποίηση αεροπορικών βομβαρδισμών κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους, τόσο στη Συρία, όσο και το Ιράκ.

«Πρέπει να υπάρχει μία περιοχή για μας, στην οποία, θα μπορούμε να συναντούμε τους Ταλιμπάν. Από την άλλη μεριά, η Χαμάς, χρειάζεται επίσης μία περιοχή στην οποία να μπορεί να πηγαίνει τόσο για να απομονώνεται, όσο και για να συνομιλεί,» δήλωσε χαρακτηριστικά αμερικανός αξιωματούχος.

Υπό το καθεστώς ανωνυμίας άλλος αξιωματούχος σημειώνει ότι «υπάρχει η εντύπωση πως η συμπεριφορά του Κατάρ σε πολλά θέματα προκαλεί ανησυχία όχι μόνο στους συμμάχους μας στον Κόλπο, αλλά και στις ΗΠΑ. Θέλουμε να τους επαναφέρουμε στην σωστή κατεύθυνση», καταλήγει.

Πρωτοβουλίες και εκ Τουρκίας

Πρωτοβουλίες ωστόσο έχει λάβει και η τουρκική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των οποίων ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες του Κατάρ, της Ρωσίας, του Κουβέιτ, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα