Ξεκίνησαν οι μυστικές διεργασίες για το ελληνικό χρέος

Πώς θα γίνει η εφαρμογή των μέτρων για το χρέοςΑνεπίσημη συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για τέσσερα χρόνια αντί για δέκαΕκταμίευση δόσης στα μέσα Ιουνίου

Ξεκίνησαν οι μυστικές συναντήσεις του Washington Group για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα του euro2day, το οποίο αποκαλύπτει έγγραφο της Ευρωζώνης στο οποίο καταγράφεται η ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα.

Στο έγγραφο

αναφέρεται ότι η β’αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ σημειώνεται ότι έχει καταγράψει σημαντική καθυστέρηση εξαιτίας της διαφωνίας μεταξύ των Θεσμών, ενώ αναφέρεται μια «υποχώρηση» από πλευράς των ευρωπαϊκών Θεσμών ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, που είναι ζωτικής σημασίας για κάποια κράτη μέλη.

Το έγγραφο αναφέρει ότι το άτυπο Eurogroup της Βαλέτας ήταν επιτυχημένο αφού άνοιξε τον δρόμο για μια συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, στην οποία περιλαμβάνεται η προνομοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ, μέτρα προσαρμογής (αφορολόγητο, συντάξεις) τα οποία θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020 αντίστοιχα (με την πιθανότητα τα περισσότερα να εφαρμοστούν το 2019, εφόσον χρειαστεί) αλλά και τα λεγόμενα αντίμετρα (μείωση φορολογίας, κοινωνική προστασία) τα οποία θα εφαρμοστούν εάν η Ελλάδα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, όπως αναμένουν οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί.

Τα περισσότερα προαπαιτούμενα (prior actions) αναμένεται να υιοθετηθούν μέχρι τα μέσα Μαΐου και στο σύνολό τους να ολοκληρωθούν έως και τις αρχές Ιουνίου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για εκταμίευση της δόσης στα μέσα Ιουνίου, αναφέρεται στο έγγραφο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ εργάζεται παράλληλα με την αξιολόγηση, πάνω στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και στη λήψη μέτρων ώστε να διασφαλιστεί αυτή. Στο Eurogroup του Μαΐου αναμένεται να εγκριθούν τα μέτρα για το χρέος, που θα εφαρμοστούν σε τρία στάδια: τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα μεσοπρόθεσμα – στο τέλος του προγράμματος και τα μακροπρόθεσμα. Αυτή τη στιγμή ο ESM εφαρμόζει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα τα οποία θα μειώσουν το δημόσιο χρέος κατά 20% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.

Περαιτέρω συναντήσεις θα γίνουν σε επίπεδο υπουργών (εκτός από τους θεσμούς συμμετέχουν και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας) στις αρχές Μαΐου. Ο πρόεδρος του Εurogroup στοχεύει συγκεκριμένα να γίνει συνάντηση μεταξύ του ΔΝΤ, των ευρωπαϊκών θεσμών και των σημαντικών χωρών-μελών στο περιθώριο των G7 στο Μπάρι, μεταξύ 11 και 13 Μαΐου.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει στα στελέχη του ΔΝΤ να εισηγηθούν στο Διοικητικό τους Συμβούλιο τη συμμετοχή στο πρόγραμμα μέχρι τα μέσα Μαΐου και επιπλέον την εκταμίευση της δόσης.

Το κύριο ζήτημα που πρέπει αποσαφηνιστεί για να έλθει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το Ταμείο έχει πολύ πιο αρνητική αντίληψη για τη βιωσιμότητα του χρέους (DSA) από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κυρίως λόγω των πολύ συντηρητικών προβλέψεών του. Την ίδια στιγμή, το Eurogroup παραμένει απρόθυμο στην αποσαφήνιση κι άλλων μεσοπρόθεσμων μέτρων (κάτι που ξεκάθαρα απαιτεί το ΔΝΤ) και να μειώσει τον πολύ απαιτητικό στόχο για το πλεόνασμα των 10 ετών με 3,5% όπως αναγράφεται στο ευρωπαϊκό DSA, σε πιο αξιόπιστα επίπεδα. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε μια ανεπίσημη συμφωνία στη Βαλέτα να μειωθούν τα έτη, με στόχο το 3,5% σε τέσσερα, μέχρι το 2022.

Όπως αναφέρει το euro2day, στη δεύτερη και τρίτη σελίδα, το έγγραφο αναφέρει αρκετές φορές ότι η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ πολλές φορές κωλυσιεργεί και καταθέτει τις προτάσεις και τα έγγραφά της με τουλάχιστον μία εβδομάδα καθυστέρηση.

«Το χρονοδιάγραμμα που αναφέρουμε απαιτεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Μαΐου, ώστε να έχουμε τα τελικά κείμενα στα χέρια των αντιπροσωπειών και των ελληνικών αρχών πριν την αναχώρηση του κουαρτέτου».

«Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ έχει δείξει αργοπορία στο να μοιράζεται τα έγγραφά του με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μέχρι τώρα. Το MEFP και το TMU δόθηκαν με μία εβδομάδα καθυστέρηση και μετά το Πάσχα. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στην ώρα της είναι ζωτικής σημασίας για να χτιστεί μια πολύ καλύτερη οικονομική και ειδικά δημοσιονομική απόδοση, διαφορετικά το momentum θα χαθεί».

Στους στόχους του προγράμματος παραμένει άγνωστος παράγοντας ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αν και όλες οι πλευρές συντάσσονται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και ο Ντάισελμπλουμ δεν έχουν ακόμη πειστεί ότι ο Σόιμπλε θα δεχθεί να επισημοποιηθούν οι υποχωρήσεις στο πλεόνασμα και η αποσαφήνιση περαιτέρω μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Πηγή: euro2day.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα