Ξεκινά η δίκη για το πλοίο «ωρολογιακή βόμβα» με 410 τόνους εκρηκτικά στο Ηράκλειο

Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά η εκδίκαση της υπόθεσης με το πλοίο «φάντασμα» που εντοπίστηκε Νότια της Κρήτης και το οποίο μετέφερε 400 τόνους εκρηκτικά. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου αναμένεται να καθίσουν τα οκτώ μέλη του πληρώματος –δύο Ουκρανοί, πέντε Ινδοί, ένας Αλβανός– και ο Έλληνας εκπρόσωπος της εταιρείας.

Το πρωινό της 6ης Ιανουαρίου 2018, λιμενικοί κάνουν ρεσάλτο στο φορτηγό πλοίο Andromeda

στον κόλπο του Μιραμπέλου Λασιθίου, στη βορειοανατολική Κρήτη.

Στη γέφυρα του πλοίου εντοπίζονται σημειώσεις, που φέρεται να δείχνουν ότι τα εκρηκτικά είχαν ως τελικό προορισμό την εμπόλεμη Λιβύη, παρά το διεθνές εμπάργκο. Κινητοποιούνται αμέσως οι ελληνικές και ξένες διωκτικές Αρχές. Το Andromeda είναι στη «μαύρη λίστα» των πλοίων που απαγορεύεται να δέσουν σε όλα τα ευρωπαϊκά λιμάνια. Ένα πλοίο-κινούμενη βόμβα, ακινητοποιημένο στην Κρήτη και ανεπιθύμητο από όλους.

Οι λιμενικοί και τελωνειακοί που κατέβηκαν στα αμπάρια, καταμέτρησαν 29 κοντέινερ με εκρηκτικές ύλες, κυρίως Powergel, ANFO και νιτρική αμόνια, καθώς επίσης πυροκροτητές και καλώδια. Όλα αυτά φέρεται να φορτώθηκαν στη Μερσίνα της Τουρκίας και σύμφωνα με τα συνοδευτικά έγγραφα είχαν προορισμό το Τζιμπουτί. Στο Andromeda δεν βρέθηκε κανένας ναυτικός χάρτης για το Τζιμπουτί. Υπήρχαν επίσης 11 άδειες δεξαμενές υγραερίου LPG, που θα ξεφορτώνονταν στο Ομάν. Ναυτικός χάρτης του Ομάν επίσης δεν βρέθηκε. Αντίθετα, υπήρχαν χειρόγραφες σημειώσεις και οδηγίες πάνω σε παλιούς χάρτες, για το λιμάνι της Μισράτα στην εμπόλεμη Λιβύη.

Πηγή: Cretapost.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα