Ξανθός: Σύστημα υγείας με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα

Σε ομιλία του στο δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης, στον δήμο Παύλου Μελά, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, εξήρε την «σημαντική αλλαγή» που δρομολογείται στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ).

Συγκεκριμένα, ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για «μετρήσιμα και αδιαμφισβήτητα βήματα λειτουργικής αναβάθμισης» του ΕΣΥ, τα τελευταία δύο χρόνια, τονίζοντας ότι, παρά τα διαχρονικά προβλήματα και τις όποιες αδυναμίες, το δημόσιο σύστημα υγείας «σταθεροποιείται» και «βελτιώνεται»,

ενώ γίνεται «ένα ακόμη βήμα» με την ανάπτυξη της Π.Φ.Υ., που αποτελούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια την «Αχίλλειο πτέρνα» του δημόσιου συστήματος υγείας.

«Είμαστε στη μέση μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας, αλλά με ένα σαφές όραμα που λέει: καθολική, ισότιμη και αποτελεσματική φροντίδα. Και το εργαλείο είναι, ένα καλό δημόσιο σύστημα υγείας, με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Αυτό είναι ένα πρόταγμα ισότητας. Για μας, η υγεία, πρωτίστως, είναι πρόταγμα ισότητας» είπε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε:

«Αυτό το πρόταγμα ισότητας, κατά την άποψη μου, μπορεί να υπηρετηθεί μόνο από πολιτικές δυνάμεις, πολιτικά προγράμματα και πολιτικά πρόσωπα, που πιστεύουν στην ισότητα και δε θεωρούν ότι οι ανισότητες είναι ένα φυσικό φαινόμενο στην κοινωνία μας».

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε, εκτενώς, στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, απέναντι στις δεσμεύσεις που ανέλαβε, για καθολική κάλυψη υγείας με την ψήφιση του ν. 4368, για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, το νόμο για τις προμήθειες, τις επερχόμενες ρυθμίσεις για τα καινοτόμα φάρμακα και για το μοντέλο διαπραγμάτευσης τιμών ακριβών φαρμάκων, κ.α. Επίσης, αναφέρθηκε και στη δέσμευση για την «ηθικοποίηση» του συστήματος, στέλνοντας παράλληλα και το μήνυμα, ότι «συμπεριφορές απαξιωτικές, προσβλητικές και ιδιοτελείς απέναντι στους πολίτες δεν θα γίνουν ανεκτές».

Ο κ. Ξανθός, με αφορμή τα εγκαίνια των τριών πρώτων, πανελλαδικά, ΤΟΜΥ που έγιναν το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη – της μίας εξ αυτών από τον πρωθυπουργό – επεσήμανε το ρόλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τόσο σε ότι αφορά την αναβάθμιση ποιότητας της υγείας των πολιτών και την αποσυμφόρηση των εξωτερικών και τακτικών ιατρείων των νοσοκομείων, αλλά και την αλλαγή κουλτούρας που φέρνει στο σύστημα υγείας, με την «μετατόπιση του βάρους» από «τη θεραπεία στην πρόληψη της ασθένειας» και τη «σημασία της πρωτοβάθμιας και κοινοτικής φροντίδας».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα