Βελγικός Τύπος: Ανησυχία για την απόφαση Τραμπ και τους Βέλγους υπηκόους

Την ανησυχία της βελγικής κυβέρνησης για την απόφαση Τραμπ να απαγορέψει την είσοδο στις ΗΠΑ σε κατοίκους επτά μουσουλμανικών χωρών καταγράφει σε σημερινό της δημοσίευμα η ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου De Standaard, σημειώνοντας πως αναμένεται να ζητηθούν εξηγήσεις από τις αμερικανικές αρχές δια της διπλωματικής οδού.

Επιπλέον, αναφέρεται πως ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ επικοινώνησε τηλεφωνικά με άλλους Ευρωπαίους ομολόγους του για το θέμα αυτό και «επιθυμεί να παρακολουθήσει στενά τυχόν

επιπτώσεις για Βέλγους υπηκόους». Η εφημερίδα τιτλοφορεί το κεντρικό της πρωτοσέλιδο «Παγκόσμια κατακραυγή για Τραμπ», ενώ στο κύριο άρθρο της ασκεί σκληρή κριτική στην πολιτική Τραμπ, την οποία χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητη», «κοντόφθαλμη», «επονείδιστη» και «προσβλητική» για τους μουσουλμάνους.

Με την σειρά της η De Morgen, θεωρεί κι αυτή, στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, ότι η απόφαση Τραμπ «ξεπερνά όλα τα όρια», χαρακτηρίζοντάς την «ξενοφοβική», «ηλίθια» και «αντισυνταγματική». Επιπλέον, στο κύριο άρθρο της, μιλάει για έναν «κομπλεξικό νάρκισσο» που έχει έλθει στην εξουσία στις ΗΠΑ, ο οποίος «τρέφει την επιθυμία του για εξουσία υποδαυλίζοντας τα εθνικιστικά και φοβικά συναισθήματα και την οργή κάποιων πληθυσμιακών ομάδων και στιγματίζοντας άλλες ομάδες ως αποδιοπομπαίους τράγους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια γενικευμένη σύγκρουση όλων εναντίον όλων».

Η εφημερίδα, μάλιστα, παραλληλίζει τον Τραμπ με τον Χίτλερ, μιλώντας για «ρητορική της δεκαετίας του ’30» και επικρίνει τη «στάση κατευνασμού» που κατά την γνώμη της δείχνουν να ακολουθούν οι Βέλγοι πολιτικοί απέναντί του βάζοντας στο στόχαστρο ιδίως το φλαμανδικό N-VA.

Παρόμοιες είναι και οι αντιδράσεις του γαλλόφωνου Τύπου. «Ο Τραμπ οικοδομεί τη νέα παγκόσμια αταξία» αναφέρει η Le Soir στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, ενώ στο κύριο άρθρο της χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο διάταγμα όχι μόνο ανάρμοστο, αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνο, τόσο για την ίδια την Αμερική, αφού προδίδει το ανθρωπιστικό και δημοκρατικό αμερικανικό ιδεώδες και θέτει σε κίνδυνο την κινητήρια οικονομική και πολιτιστική δύναμη της χώρας -τη μετανάστευση-, όσο και για ολόκληρο τον κόσμο, ο οποίος έχει σήμερα βυθιστεί σε αναταραχή πολιτική, νομική, διπλωματική και ανθρωπιστική.

Αυτό που αποδεικνύεται περίτρανα, σχολιάζει η εφημερίδα, είναι ότι ο άνθρωπος που βρίσκεται στο τιμόνι των ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να ασκήσει το συγκεκριμένο αξίωμα, μια και η υπογραφή του εν λόγω διατάγματος αποτελεί την πράξη ενός ανθρώπου που υπογράφει μία εκτελεστική εντολή όπως τουϊτάρει.

Η La Libre Belgique από τη μεριά της προβάλλει στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο την απόφαση της ομοσπονδιακής δικαστού να αναστείλει μέρος του συγκεκριμένου διατάγματος, κάνοντας λόγο για την πρώτη ήττα του Tραμπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα