Τζανακόπουλος: Ισορροπημένη και βιώσιμη η τεχνική συμφωνία (video)

Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος«Δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα»«Ισορροπημένη και βιώσιμη η συμφωνία»

«Παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από παράλογες απαιτήσεις εκ μέρους των δανειστών καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η τεχνική συμφωνία είναι εν τέλει ισορροπημένη και βιώσιμη», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο τι περιλαμβάνει η τεχνική συμφωνία, και παρέθεσε

το χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Τα θετικά μέτρα θα κατατεθούν σε ξεχωριστό άρθρο στο νομοσχέδιο των προαπαιτουμένων, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην αντιπολίτευση να τα ψηφίσει, είπε, σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση αναμένει με ενδιαφέρον τη στάση τους.

Ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και να ψηφιστεί αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Κίνα, ο οποίος επιστρέφει στις 16 Μαΐου.

Την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο και θα ακολουθήσει, πιθανόν ακόμα και εντός της τρέχουσας εβδομάδας, και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Στόχευση στο μεγάλο ζήτημα του χρέους»

Σημείωσε ότι από αύριο η προσοχή της κυβέρνησης αλλά και του πρωθυπουργού προσωπικά «στρέφονται στη μεγάλη προσπάθεια για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, καθώς όπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι στις 22 Μαΐου να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος».

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά που αποκρούστηκαν, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έδωσε αυτόν τον δύσκολο αγώνα «όχι μόνο απέναντι στο ΔΝΤ αλλά και απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση που εξακολουθεί ακόμη και τώρα να θεωρεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την προστασία των εργαζομένων ιδεοληπτικές εμμονές της Αριστεράς».

Αναλυτικά:

«Η τεχνική συμφωνία είναι εν τέλει ισορροπημένη και βιώσιμη»

Αξιολογώντας την τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά από δύσκολη και επίπονη διαπραγμάτευση, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως «η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από παράλογες απαιτήσεις εκ μέρους των δανειστών καθ΄ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η τεχνική συμφωνία είναι εν τέλει ισορροπημένη και βιώσιμη».

Η τεχνική συμφωνία, επισήμανε ο κ. Τζανακόπουλος, αποτελείται από τέσσερα κείμενα και συγκεκριμένα: Το συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού σταθερότητας που συνοδεύεται από το τεχνικό μνημόνιο. Και το MEFP μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επίσης συνοδεύεται από το τεχνικό του παράρτημα.

«Δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα»

Εξηγώντας συγκεκριμένα την εκτίμηση της κυβέρνησης για ισορροπημένη και βιώσιμη συμφωνία που επιτεύχθηκε, σημείωσε ότι παρά την αρχική απαίτηση του ΔΝΤ για επιπλέον δημοσιονομικές επιβαρύνσεις μετά τη λήξη του προγράμματος ύψους 4,5 δισ. ευρώ, «η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο». Επισήμανε ότι, όπως προέβλεπε η πολιτική απόφαση του Eurogroup της 7ης Απριλίου, συμφωνήθηκε τελικά η τροποποίηση του δημοσιονομικού μείγματος με περιοριστικά μέτρα ύψους 1 συν 1% και αλλά και μέτρα ελάφρυνσης αντίστοιχου ύψους, δηλαδή 1 συν 1%, για την περίοδο 2019 και 2020.

Τόνισε κατόπιν αυτών πως «το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο, δηλαδή δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα υπό την προϋπόθεση πάντοτε ότι είμαστε εντός στόχων».

Για το 2019, είπε, τα περιοριστικά μέτρα στοχεύουν τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% και πρόσθεσε πως η τεχνική συμφωνία προβλέπει ότι η μεγαλύτερη μείωση δεν μπορεί να ξεπερνά το 18% παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προσωπικές διαφορές που υπερβαίνουν το 30% της συνολικής σύνταξης, ενώ η μεσοσταθμική μείωση δεν θα ξεπερνά το 9%.

Για το 2020 συμφωνήθηκε η εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ να προέλθει από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου. Το αφορολόγητο θα διαμορφωθεί επομένως το 2020 μεσοσταθμικά στα 5.900 ευρώ, ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα