Τσίπρας: Δεκτή μόνο μια λύση που θα εξασφαλίζει έξοδο στις αγορές (video)

Το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους δανειστές και η επιδίωξη της ΕλλάδαςΚάλεσμα στις παραγωγικές δυνάμειςΠροτεραιότητα η μείωση της ανεργίας και η αποτροπή φυγής των νέων στο εξωτερικό

Με μια αναφορά στην τρέχουσα διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να αποδεχτεί μια λύση

που θα διασφαλίζει την έξοδο της χώρας στις αγορές και ταυτόχρονα σέβεται τις θυσίες του ελληνικού λαού. Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως η Ελλάδα εκπλήρωσε το σύνολο των δεσμεύσεών της προς τους εταίρους ενώ κάλεσε και πάλι την άλλη πλευρά να τηρήσει τις δικές της. Τόνισε πως η Ελλάδα ζητά καθαρή λύση για το χρέος. Είναι εκείνη που δεν θα επιτείνει την αβεβαιότητα προς τους επενδυτές, προσθέτοντας πως πρέπει οι εταίροι να δώσουν μια καθαρή λύση που θα επιτρέψει την έξοδο προς τις αγορές, που θα φέρει σταθερότητα και αφορά το μέλλον της χώρας.

«Υπάρχει αναγνώριση από την πλειοψηφία των δανειστών ότι η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της και νομίζω ότι ήρθε η ώρα όλοι οι πιστωτές συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχουν καθήκον ηθικό και νομικό να το κάνουν.
Υγιείς δυνάμεις της χήρας θα πρέπει να συμβάλλουν για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.
Ας προσέλθουμε σ ένα διάλογο, παρά τις γνωστές διαφωνίες και απόψεις μας με αμοιβαίο σεβασμό στον συνομιλητή και τις βασικές αξίες της δημοκρατίας».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, αυτές τις μέρες κρίνεται το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι.

Σήμερα το αίτημα μιας βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και το εθνικό σχέδιο ριζικών αλλαγών παραμένουν σε εκκρεμότητα, τα χρόνια της κρίσης απέδειξαν σε όλους μας ότι το προηγούμενο παραγωγικό μοντέλο απέτυχε, οφείλουμε να το επανασχεδιάσουμε εάν θέλουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να ενώσουμε, όπως είπε, τις δυνάμεις μας, να συμπορευτούμε στο κοινό μας αγώνα για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας. Μιας Ελλάδας δίκαιης και παραγωγικής. Πάση θυσία, δεν έχουμε άλλη επιλογή πρέπει να τα καταφέρουμε, είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, βαθιά κοινωνική απαίτηση είναι η συστράτευση στον στόχο, όλες οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις να συνδράμουν σ’ αυτό. Η μείωση της ανεργίας και φυγής των νέων στο εξωτερικό είναι η απόλυτη προτεραιότητα, τόνισε ενώ πρόσθεσε ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη αποτελεί ένα νέο μοντέλο που θα βασίζεται μεταξύ άλλων στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Χαρακτήρισε τη συμβολή του ΣΕΒ και των υπολοίπων κοινωνικών εταίρων, επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων, καθοριστική.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι από την αρχή της ανάληψης της διακυβέρνησης εγκαινιάστηκαν δίαυλοι επικοινωνίας τόσο με τα υπουργεία όσο και με το πρωθυπουργικό γραφείο απευθείας, ώστε η ανταλλαγή απόψεων και η επεξεργασία προτάσεων να είναι άμεση και αποτελεσματική.

Δε θέλω να κρύψω ότι έχουμε ιδεολογικές διαφορές και διαφορετικές προσεγγίσεις, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του από το βήμα του ΣΕΒ αλλά τόνισε ότι δεν αξίζει στη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και η οικονομία, στο όνομα αυτών των διαφορών, να επικοινωνούμε με ενημερωτικά δελτία μικροπολιτικής προπαγάνδας και αντιπαράθεσης.

Κάλεσε όλα τα μέρη να προσέρχονται καλόπιστα στο διάλογο, χωρίς παραπλανητικά ή ψευδό – επιστημονικά επιχειρήματα, χωρίς την απόκρυψη σημαντικών στοιχείων και την υποτίμηση προσπαθειών και επιτευγμάτων και κυρίως χωρίς ακραίους χαρακτηρισμούς.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οφείλουμε με αίσθημα του επείγοντος, να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο, σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα για τη χώρα.

Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας στο εξωτερικό και το ίδιο κάνουμε και στο εσωτερικό, όπως μαρτυρούν, άλλωστε οι οικονομικοί δείκτες. pic.twitter.com/Cy0DhSAbJS

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 31, 2017

Είμαστε συνεπείς και τηρούμε τις δεσμεύσεις μας στο εξωτερικό και το ίδιο προσπαθούμε να κάνουμε και στο εσωτερικό υπό δύσκολες συνθήκες είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως καταφέραμε να ανεβάσουμε το ποσοστό απορρόφησης του ΕΣΠΑ στο 11,4% από τον αρχικό στόχο του 7% ενώ αναφέρθηκε την σημαντική αύξηση, του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που πλέον, φτάνει το 1 δισ. ευρώ ετησίως. Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις θα μειωθεί σε 26% από 29%, που είναι σήμερα.

Το δημοσιον. περιθώριο, 5 δισ. ως το 2021, θα χρησιμοποιηθεί για αναπτυξιακούς σκοπούς, όπως η μείωση της φορολογίας & η παροχή κινήτρων. pic.twitter.com/FJYuH7lWsf

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 31, 2017

Το ποσοστό των εξαγωγών στο ΑΕΠ έφτασε το 30% το 2016, όταν το 2009 βρισκόταν στο 19% τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση που επιτύχαμε, έβαλε σε σταθερές βάσεις τα οικονομικά του κράτους.

Επίσης τόνισε πως μέτρα όπως οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά και η ηλεκτρονική τιμολόγηση, η τεχνολογική και ψηφιακή αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών, φέρνουν έσοδα στο κράτος και δημιουργούν τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για την ελάφρυνση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αίρονται γραφειοκρατικά εμπόδια, οι αδειοδοτήσεις γίνονται ευκολότερες και παρέχονται κίνητρα για επενδύσεις.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο επανασχεδιασμός των κοινωνικών προγραμμάτων διασφαλίζει ότι περισσότερες ενισχύσεις αποδίδονται σε αυτούς που πραγματικά τις χρειάζονται.

Για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είπε ότι αυξάνεται και ενισχύεται η ρευστότητα με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αυξάνεται και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ενισχύουν τη ρευστότητα της οικονομίας. pic.twitter.com/4wT87zdRUj

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 31, 2017

Αποδείξαμε ότι η Ελλάδα δεν είναι «ανεπίδεκτη» αλλαγών, μετασχηματισμών και μεταρρυθμίσεων, όπως ορισμένοι με διδακτικό ύφος μας κατηγορούν, είπε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Αναλάβαμε επιλογές με σημαντικό κόστος, με κριτήριο την όσο το δυνατόν γρηγορότερη απεμπλοκή μας από τα μνημόνια υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τη σπουδαία προσπάθεια που έγινε την αναγνωρίζουν πλέον τόσο οι θεσμοί οι εταίροι μας, όσο όμως και αξιόπιστοι διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα, τόνισε.

Η ομιλία του πρωθυπουργού:

Keywords
Τυχαία Θέματα