Τσίπρας: Αναγκαίο να επιστρέψει η Ευρώπη στις αξίες της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης

«Να κάνουμε ξανά την ευρωπαϊκή ιδέα ελκυστική», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Ο γάλλος πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε

μεταξύ άλλων πως με τις μεταρρυθμίσεις και με πείσμα η χώρα μας αλλάζει σελίδα.

Επανέλαβε πως στόχος της χώρας είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, προσέθεσε πως και οι θεσμοί και οι εταίροι βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση, ενώ εκτίμησε πως δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις.

«Η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση θα σημάνει και το τέλος της κρίσης για την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Τσίπρας συμπληρώνοντας πως πέτυχε ο αλγόριθμος που συμφωνήθηκε στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος. Ο έλληνας πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον γάλλο πρόεδρο για τη στήριξη της γαλλικής δημοκρατίας και πρόσθεσε πως η δοκιμαστική έξοδος της χώρας στις αγορές μας γεμίζει αισιοδοξία.

«Η ελληνική κρίση ήταν ευρωπαϊκή κρίση, ως εκ τούτου η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση θα σημάνει και το τέλος της κρίσης για την Ευρώπη», σημείωσε.

«Συμφωνήσαμε με τον γάλλο πρόεδρο να συνεργαστούμε και στο θέμα των επενδύσεων», είπε ο κ. Τσίπρας, καλωσορίζοντας τους επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον κ. Μακρόν και τη συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επί γραμματικά στα θέματα τα οποία συζήτησαν νωρίτερα με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Το προσφυγικό, η Τουρκία και οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι συνομιλίες για το Κυπριακό, αλλά και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τη διασφάλιση του μέλλοντος της Ευρώπης, ήταν ανάμεσα στα θέματα τα οποία απασχόλησαν τους δύο ηγέτες.

Αμυντική βιομηχανία και ενέργεια, είναι ακόμα δυο επίπεδα συνεργασιών των δυο χωρών, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η ελληνική κρίση ήταν ευρωπαϊκή κρίση, ως εκ τούτου η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση θα σημάνει και το τέλος της κρίσης για την Ευρώπη», σημείωσε.

Την ανάγκη «να επιστρέψει η Ευρώπη στις αξίες και τις αρχές της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης», υπογράμμισε καταλήγοντας στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως πρέπει να κάνουμε ξανά την ευρωπαϊκή ιδέα ελκυστική.

«Η Ευρώπη έχει να διαδραματίσει ένα κρίσιμο ρόλο, σταθεροποιητικό για την ειρήνη, την ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα πρέπει λοιπόν να μπορεί να λύνει τα προβλήματα της μόνη της», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα και στο εάν στη νέα αρχιτεκτονική θα έχει θέση.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως «τώρα είναι το μομέντουμ να ανοίξουμε αυτόν τον διάλογο. Η Ευρώπη να διαθέτει τα δικά της χρηματοδοτικά εργαλεία και τους θεσμούς για να λύνει τα προβλήματα της μόνη της. Να καταστεί η ίδια η Ευρώπη αυτοδύναμη να λύνει τα προβλήματα της», σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα