Τσαβούσογλου για δολιοφθορά στο Καστελόριζο: Σεβόμαστε την ελληνική σημαία, όπως και κάθε άλλη

Στο περιστατικό της επίθεσης με κόκκινες μπογιές στην ελληνική σημαία που βρίσκεται σχεδιασμένη στο όρος «Μουντούς» στο Καστελόριζο αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu.

Δεν βρίσκουμε αυτές τις επιθέσεις σωστές, είπε, μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι ακόμα και στους πολέμους το τουρκικό έθνος σεβάστηκε τις σημαίες και τα σύμβολα των άλλων.

«Εμείς, ως έθνος, είμαστε ευαίσθητοι για τη δική μας σημαία και όλοι είναι ευαίσθητοι για τη δική τους σημαία. Η σημαία μας

κάηκε πρόσφατα στην Ελλάδα και αντιδράσαμε. Πρέπει να δείξουμε την ευαισθησία που δείχνουμε στη δική μας και για τη σημαία των άλλων. Δεν βρίσκουμε τις επιθέσεις στις σημαίες σωστές. Αυτό συμβαίνει επειδή οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι τεταμένες. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε αυτή τη βασική μας αρχή. Ακόμα και στους πολέμους, το τουρκικό έθνος σεβάστηκε τις σημαίες και τα σύμβολα των άλλων. Περιμένουμε σεβασμό και για τη δική μας σημαία», είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Σημειώνεται πως υπεύθυνη για την κόκκινη μπογιά στη σημαία φέρεται να είναι μια ομάδα τούρκων εθνικιστών μηχανικών οι οποίοι οργάνωσαν και το πέταγμα ενός drone που ξύπνησε τους κατοίκους με τουρκικά εμβατήρια.

Το περιστατικό είχε καταδικάσει απερίφραστα το υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας από τις τουρκικές αρχές την άμεση καταδίκη και διερεύνηση του περιστατικού, η οποία δεν είχε γίνει μέχρι στιγμής με επίσημο τρόπο.

Τι είπε για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο

Ο τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στην ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας πως «δεν έχουμε στόχο να παραβιάσουμε τα δικαιώματα άλλων, αλλά ούτε θα επιτρέψουμε να σφετεριστούν τα δικαιώματά μας».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η χώρα του προσπαθεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σημειώνοντας πως η ένταση δημιουργήθηκε εξαιτίας ορισμένων «αποφασιστικών βημάτων» από πλευράς Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ενοχλημένος από την επίσκεψη Πομπέο

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως και ο Ομέρ Τσελίκ, εμφανίστηκε ενοχλημένος από την επίσκεψη Πομπέο στη χώρα μας, σχολιάζοντας ότι «οι ΗΠΑ θα έπρεπε να μην παραβιάζουν την ουδετερότητά τους».

Παράλληλα, αναφερόμενος στην απόφαση των Αμερικανών να άρουν μερικώς την απαγόρευση πώλησης όπλων στην ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε ότι «δεν είναι σωστή η κίνηση της άρσης του εμπάργκο, ακόμη κι αν αυτή είναι μερική».

Αναφορικά με την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με τη χώρα μας, ο Τσαβούσογλου, είπε ότι δημιουργήθηκε θετικό κλίμα για συζήτηση στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι «ένα κράτος με αυτοπεποίθηση θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι, να είναι ενεργό στη διπλωματία και να υπερασπίζεται με σθένος τις θέσεις του».

Keywords
Τυχαία Θέματα