Τσαβούσογλου: Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να αποφεύγουν προβοκατόρικες δηλώσεις

Το Κυπριακό, η μη έκδοση των 8 στρατιωτικών, η διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο, ήταν μεταξύ των θεμάτων τα οποία κυριάρχησαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας μετά τη μεταξύ τους συνάντηση στο τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Μαζί με τον Νίκο Κοτζιά προχωρήσαμε σε διαπραγματεύσεις για 11 μέρες στο Κραν Μοντάνα, αλλά δυστυχώς δεν είχαμε κανένα

αποτέλεσμα. Από πλευράς Τουρκίας θέλω να πω ότι τόσο η ‘ΤΔΒΚ’ όσο και η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη, κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας παίξαμε έναν εποικοδομητικό ρόλο και επιδείξαμε στάση με στόχο τη λύση», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέροντας πως συζητήθηκαν τα βήματα που μπορούν να γίνουν μετά τις κυπριακές προεδρικές εκλογές. «Τελικά μια λύση στο Κυπριακό είναι για όλους ωφέλιμη», συμπλήρωσε.

Αναφορικά τους 8 στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε την επιθυμία η Ελλάδα να μην καταστεί βάση ασύλου για τα μέλη του κινήματος Γκιουλέν, εκφράζοντας την απογοήτευση της Τουρκίας για τη μη έκδοσής τους.

Από την πλευρά του ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε πως η Ελλάδα στηρίζει με πάθος τη δημοκρατία, κάτι που αποδείχτηκε από το γεγονός ότι τάχθηκε ενάντια στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τόνισε πως η Ελλάδα θα είναι κερδισμένη από κάτι τέτοιο, με τον κ. Τσαβούσογλου να ευχαριστεί την Ελλάδα για την ειλικρινή και πάγια στήριξή της σχετικά με το ζήτημα.

Σχετικά με το μειονοτικό ζήτημα, ο Νίκος Κοτζιάς έκανε λόγο για καλύτερη λειτουργία της μουσουλμανικής μειονότητας στη δυτική Θράκη και για καλύτερη παρουσία της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο την Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη.

Ωστόσο, ο κ. Τσαβούσογλου επέκρινε τις αναφορές Κοτζιά περί «μουσουλμανικής μειονότητας» και όχι «τουρκικής». «Εμείς δεχόμαστε τον όρο ελληνική μειονότητα, εκείνοι γιατί δεν αποδέχονται τον όρο τουρκική μειονότητα;», πρόσθεσε.

Τέλος, αναφορικά με την ένταση στο Αιγαίο, ο κ. Τσαβούσογλου υπογράμμισε πως υπάρχει ομοφωνία στο ότι δεν πρέπει να υπάρχει ένταση και για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, πρέπει και οι δύο πλευρές να αποφεύγουν προβοκατόρικες δηλώσεις και πράξεις. «Σε αυτό το θέμα ιδιαίτερα ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας γνωρίζουμε ότι είναι ο πρόεδρος του μικρού κόμματος της κυβέρνησης, με το οποίο αναγκάστηκαν να συνεργαστούν. Ο Νίκος Κοτζιάς μου λέει συχνά ότι είναι καλός άνθρωπος αλλά αυτό δεν είναι προσωπικό θέμα, είναι θέμα δύο χωρών. Πολύ συχνά βλέπουμε τις προβοκατόρικες δηλώσεις του και πιστεύουμε ότι τα θέματα αυτά πρέπει να λυθούν με διπλωματία και θετική ατζέντα. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να γίνουν ατυχήματα», τόνισε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα