Τσαβούσογλου: Eξακολουθούμε να μην επιτρέπουμε σε γερμανούς βουλευτές να επισκεφτούν τη βάση Ιντσιρλίκ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε σήμερα πως δεν είναι δυνατόν η Άγκυρα να επιτρέψει αυτή την στιγμή σε γερμανούς βουλευτές να επισκεφτούν τα γερμανικά στρατεύματα στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, αλλά η Άγκυρα μπορεί να επανεξετάσει την στάση της, στην περίπτωση που δει κάποια «θετικά βήματα» από το Βερολίνο.

Ισχυριζόμενη ότι το Βερολίνο χρειάζεται να βελτιώσει αρχικά την συμπεριφορά του, η Άγκυρα απαγόρευσε την περασμένη εβδομάδα σε γερμανούς κοινοβουλευτικούς να επισκεφθούν τη βάση Ιντσιρλίκ, όπου είναι

ανεπτυγμένοι περίπου 250 γερμανοί στρατιωτικοί που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον ο οποίος δρα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Παρατηρούμε ότι η Γερμανία στηρίζει οτιδήποτε είναι ενάντια στην Τουρκία», τόνισε ο τούρκος ΥΠΕΞ, σε μια συνέντευξη Τύπου στην τουρκική πρωτεύουσα.

«Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατόν για εμάς να επιτρέψουμε τώρα σε γερμανούς κοινοβουλευτικούς να επισκεφθούν τη βάση Ιντσιρλίκ… Αν προχωρήσουν σε θετικά βήματα στο μέλλον, μπορεί να επανεξετάσουμε το θέμα», σημείωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Στην Τουρκία τη Δευτέρα ο Γκάμπριελ για συνομιλίες σχετικά με το Ιντσιρλίκ

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι θα υποδεχθεί τη Δευτέρα τον γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για να συζητήσουν τις διαφωνίες μεταξύ της Άγκυρας και του Βερολίνου όσον αφορά τη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ.

«Τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα έλθει στην Τουρκία. Θα μιλήσουμε μαζί του για το ζήτημα του Ιντσιρλίκ», σημείωσε ο Τσαβούσογλου.

Αυτή η στρατιωτική βάση βρίσκεται στο επίκεντρο αντεγκλήσεων αφότου η Άγκυρα απαγόρευσε, στα μέσα Μαΐου, σε γερμανούς κοινοβουλευτικούς να την επισκεφθούν για να συναντηθούν με τα στελέχη των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί εκεί. Αντιδρώντας, το Βερολίνο απείλησε να μεταφέρει αλλού τα γερμανικά στρατεύματα.

Η βάση του Ιντσιρλίκ, στο νότιο τμήμα της Τουρκίας, έχει μείζονα ρόλο στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters)

Keywords
Τυχαία Θέματα