Τσακαλώτος: Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ είναι εναντίον των ευρωπαϊκών αξιών (video)

Την άποψη ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για τη λήψη προκαταβολικών μέτρων για μετά το 2018 πάνε ενάντια στις ευρωπαϊκές αξίες εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το πέρας του Eurogroup.

O ίδιος υπογράμμισε πως αναμένεται να ληφθούν πρωτοβουλίες στο αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να βρεθεί μία λύση σε αυτό το ζήτημα.

Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός εξερχόμενος του κτιρίου, αναφέρθηκε πρώτα στο «κοινό έδαφος»

που διαπιστώθηκε στο Eurogroup και στις συναντήσεις που προηγήθηκαν. Πρώτα-πρώτα ανέφερε πως «υπήρξε συμφωνία στο γεγονός ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα από το αναμενόμενο και ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2016 αναμένεται να είναι ακόμα καλύτερο από τα προηγούμενα, κάτι που θα μπορέσει να μας φέρει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης συνολικά για το 2016, ενώ οι προβλέψεις ήταν για αρνητικά ποσοστά».

Επιπλέον, πρόσθεσε πως όλοι συμφώνησαν ότι η υπεραπόδοση στα δημοσιονομικά ήταν εντυπωσιακή, καθώς ο στόχος ήταν για 0,5% ενώ τώρα αναμένεται ότι θα φτάσει στο 2%.

«Αυτή είναι μια σημαντική υπεραπόδοση» τόνισε, συμπληρώνοντας πως, επίσης, όλοι πιστεύουν ότι «δεδομένης της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί η ολοκλήρωση, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, σε όλες τις πτυχές της δεύτερης αξιολόγησης και του χρέους αλλά και για τη δημοσιονομική πορεία μετά το τέλος του προγράμματος». «Νομίζω πως όλοι όσοι έλαβαν το λόγο στο Eurogroup ή στις ανεπίσημες συναντήσεις υπογράμμισαν ότι ο χρόνος είναι σημαντικός και ότι πρέπει να επιτύχουμε μια λύση γρήγορα» επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά τα ανοιχτά ζητήματα, σημείωσε πως «υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό ανοιχτό ζήτημα με το ΔΝΤ» καθώς το Ταμείο ζητάει την προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018. «Αυτό χρειάζεται να το σκεφτούμε ξανά, πρώτον γιατί η δημοσιονομική μας απόδοση είναι τόσο καλή και κάθε φορά που ξεπερνούμε τους στόχους γίνεται όλο και πιο μη αναγκαία η λήψη μέτρων.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αυτή η απαίτηση ξεπερνάει τη δημοκρατική κουλτούρα της Ευρώπης» είπε και πρόσθεσε: «Δεν είναι σωστό να ζητάς από μια χώρα σε πρόγραμμα να νομοθετήσει δύο και τρία χρόνια πριν, τι θα κάνει το 2019. Είναι μια δέσμευση που ξεπερνάει κατά πολύ το ευρωπαϊκό δημοκρατικό πλαίσιο και τις ηθικές αξίες της Ευρώπης».

Καταλήγοντας, ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι θα υπάρξουν «πρωτοβουλίες από σήμερα και μετά προκειμένου να κλείσει το κενό» και εξέφρασε την άποψη ότι επειδή «όλες οι πλευρές είναι δεσμευμένες σε μια γρήγορη λύση, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα βαθμό εμπιστοσύνης» ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί.

Πηγές Μαξίμου

Η κυβέρνηση δεν ψηφίζει μέτρα εκ των προτέρων, διαμηνύει εν τω μεταξύ η Αθήνα, ενώ υπογραμμίζει την αναγνώριση από το Eurogroup, της καλής εικόνας της ελληνικής οικονομίας.

Επιμέρους στοιχεία που επιβεβαιώνουν την πολύ καλή εικόνα των δημοσιονομικών είναι το ότι το 2016 θα κλείσει πιθανότατα με θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη, και ότι η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2% , κάτι που αναγνωρίστηκε και από τον πρόεδρο του Eurogroup, αναφέρουν πηγές.

Σημειώνεται ότι η ημερομηνία επιστροφής των κλιμακίων στην Αθήνα δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Όσον αφορά τη συμμετοχή ή μη, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, οικονομικοί παράγοντες δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο, η έκθεση βιωσιμότητας του Ταμείου να είναι εν τέλει προαναγγελία άρνησής του να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα