Τσακαλώτος: Επιδιώκουμε πολιτική λύση στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου (video)

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στον ANT1 είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει πολιτική λύση «σε όλο το πακέτο», στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα, απαντώντας επί της ουσίας στις δηλώσεις της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με την ευνοϊκή μεταχείριση της Ελλάδας

, ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε πως δεν ζήτησε καμία ευνοϊκή μεταχείριση από το Ταμείο, ωστόσο, όπως είπε, αυτό που ζητάει, είναι το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τη θέση του για το ελληνικό πρόγραμμα αλλά και να υιοθετήσει μια πιο δίκαιη στάση, ενώ πρόσθεσε πως «δεν συγχωρείται να ροκανίζει τον χρόνο» και παράλληλα κατηγόρησε το Ταμείο ότι παίζει blame game με την Ελλάδα.

Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ, έντιμα προσπαθούν να συμβάλλουν ώστε να βρεθεί μια συνολική λύση-πακέτο, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Εκτίμησε ότι η θέση της Κομισιόν και της ΕΚΤ είναι ίδια με την ελληνική σε σχέση με τα μέτρα που ζητεί το Ταμείο. «Θεωρώ ότι η Κομισιόν προσπαθεί να ισορροπήσει απαιτήσεις που θέλουν το ΔΝΤ οπωσδήποτε μέσα και των νέων μέτρων που θέλει το ΔΝΤ» ανέφερε.

Διέψευσε ότι έχει λάβει τελεσίγραφο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός 48 ωρών. Ο κ. Τσακαλώτος δε θέλησε να δώσει χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξηγώντας ότι «δεν μπορώ να προσδιορίσω τον χρόνο γιατί θα μου δέσει τα χέρια».

Ερωτηθείς για το το αφορολόγητο σημείωσε ότι «δεν διαπραγματευόμαστε μόνο για το αφορολόγητο, αλλά και για θετικά πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, φέτος αυξήσαμε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Να περιμένουν όλοι το τελικό πακέτο».

Σε ερώτηση γιατί ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε δηλώσει πρόσφατα «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα», είπε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να κρατήσει όσο πιο σκληρή γραμμή γίνεται.

Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε, επίσης, ότι τα προβλήματα στην Ευρώπη δεν είναι μόνο πολιτικά, «δεν είναι μόνο το Brexit και η Λεπέν», όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά αφορούν και το τραπεζικό σύστημα, καθώς και το μεγάλο χάσμα μεταξύ Γερμανίας και των υπόλοιπων κρατών με την πρώτη να έχει πολύ μεγάλα πλεονάσματα και να ζητά από τους άλλους να είναι ανταγωνιστικοί.

Ο υπουργός Οικονομικών διαφώνησε με την άποψη του πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, ότι «όλοι είναι στο ίδιο καζάνι», επισημαίνοντας ότι «θα αφήσουμε το «αποτύπωμά» μας εάν έχουμε περισσότερο χρόνο (με έργο σε παιδεία, υγεία και ανθρωπιστική κρίση)». Παράλληλα, ανέφερε ότι από τα μη παραμετρικά μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα απελευθερωθούν πολλοί πόροι που θα ενισχύσουν τις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη.

Ο κ. Τσακαλώτος κατέκρινε τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για γενικόλογες τοποθετήσεις, ζητώντας να προσδιορίσουν επακριβώς ποιες δαπάνες και από πού θα περικοπούν. «Να μας πουν και ο κ. Στουρνάρας, που ήταν υπουργός του Σαμαρά, και ο κ. Σταϊκούρας τι φόρους ακριβώς και ποιες δαπάνες πρέπει να κόψουμε», είπε.

Αναφορικά με την επίσκεψη Μοσκοβισί στην Ελλάδα με αφορμή την αναγόρευσή του σε επίτιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ, και ερωτηθείς αν «έρχεται να προσθέσει κάποιες ‘πινελιές’ και το σαββατοκύριακο να ψηφιστούν μέτρα στην Βουλή», ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι το σημαντικό δεν είναι η νομοθέτηση των μέτρων, επανέλαβε ότι εκείνο που καθυστερεί είναι η εξεύρεση συνολικής λύσης-πακέτου.

Τέλος παραδέχτηκε ότι υπήρξαν αδικίες στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση τονίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης.

«Ας πετύχει η Αριστερά και δεν με νοιάζει να πάρω τον «μουτζούρη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα